OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Danas prava proba male mature

Učenici osmog razreda danas će u svojim školama polagati probni završni ispit iz matematike, koji će biti prava proba male mature, s obzirom da su prethodno radili probne onlajn testove.

Đaci su se juče posle duge pauze zbog uvođenja vanrednog stanja vratili u škole, da bi odneli đačke knjižice i od odeljenskih starešina preuzeli probne testove iz srpskog jezika i kombinovani.

Njih su popunjavali kod kuće i danas treba da ih vrate u svoje škole. Novina je što su odgovore na zatvorena pitanja (koja je ranije trebalo zaokružiti) sada obavezni da označe tako što će obojiti kružić ispred tačnih odgovora.

Za otvorena pitanja se kao i do sada na linije upisuju odgovori.

Iako je ranije bilo najavljeno da će deca u škole ulaziti u malim grupama, te da više od devet učenika neće smeti da bude u jednoj učionici, škole su se različito ogranizovale.

U nekim osmoletkama ulazili su po odeljenjima, s tim što je u prostorijama, u kojima su učenici sedeli, poštovan razmak. Maske nisu bile obavezne, ali su ih nosili nastavnici.

Od organizacije same škole zavisi i kako će izgledati današnje polaganje testa iz matematike.

Osmaci će biti podeljeni u dve grupe, pa će prva zadatke rešavati od 8 do 10, a druga od 11 do 13 sati, s tim što u svojim školama moraju biti 45 minuta ranije.

Na probni završni ispit iz matematike deca treba da donesu pribor za rad i crtanje (trougao, lenjir, šestar, drvene olovke, plavu hemijsku olovku i gumicu), a dozvoljeno je i unošenje flašice sa vodom.

Škola će za svakog učenika obezbediti po dve plave hemijske olovke.

Ove godine novina su i nalepnice sa QR kodom koje će se lepiti na testove, a one služe za kompjutersko pregledanje.

Kako je Danas ranije pisao, predviđeno je centralizovano skeniranje i digitalizovano pregledanje pomoću softvera koji automatski pregleda pitanja zatvorenog tipa (to su zadaci „na zaokruživanje“) dok će pitanja otvorenog tipa (u kojima treba napisati odgovor) pregledati nastavnici putem računara.

Kako su uradili sva tri testa, đaci će moći da vide logovanjem na sajt http://probni.zios.mpn.gov.rs, pomoću korisničkog imena i lozinke.

Korisničko ime je Identifikacioni broj učenika, a lozinka je jedinstvena i upisana je na omotnici testa, odnosno primerku za učenika. Ranije je najavljeno da će rezultati biti dostupni u nedelju, 7. juna.

Izvor:Danas

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla