ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Danas poskupljuje struja, januarski račun uvećan u proseku za 400 dinara

Struja u Srbiji od danas je skuplja za 3,4 odsto. Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama a reč je o domaćinstvima i malim kupcima, iznosiće 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Iako cena struje skače za 3,4 odsto, račun za drugi mesec 2021. biće veći za ukupno 7,9 odsto, imajući u vidu i povećanje naknade za obnovljive izvore energije.

S obzirom na to da je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva oko 3.000 dinara, ova dva poskupljenja praktično znače da bi mesečni računi mogli da budu veći za oko 400 dinara u proseku.

Saglasnost za najnovije poskupljenje dala je Agencija za energetiku, na zahtev EPS-a, decembra prošle godine.

Inače, struja je poslednji put poskupela 1. decembra 2019. godine i to za 3,9 odsto. Prethodno je cena povećana u oktobru 2017. za dva odsto, što je mesečni račun prosečnog potrošača povećalo za oko 70 dinara.

Naknada veća četiri puta

Prva zvanična najava bila je da će struja u Srbiji poskupeti od 1. februara za 3,4 odsto, a potom je stigla i druga informacija, odnosno vladina uredba po kojoj će već od 1. januara 2021. potrošači imati veći račun i kroz povećanje posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.
Ova naknada je uvećana skoro četiri i po puta – sa dosadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje poskupela je na 0,437 dinara i ukupan rast cene struje u 2021. podigla na oko 8 odsto.
Novo poskupljenje počinje sa februarskim računima, a Agencija za energetiku navela je da je „i nakon ove korekcije, prve od kraja 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope“.
Naime, struja je za oko 7 odsto odsto niža nego u Makedoniji, 18 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji.

Ubedljivo najskuplju struju u Evropi plaćaju domaćinstva u Nemačkoj i Danskoj, čak 30,5 evrocenti po kilovat-času, što je najveća poznata cena struje u svetu.
Što se tiče naknade za obnovljive izvore energije, ova stavka je poslednji put povećana 2015. godine, sa 0,081 dinar po kWh na 0,093 dinara po kWh.
Vlada je morala da pribegne ovom potezu, jer je ova naknada od 2015. godine ista. Na uvećanju izdvajanja za OIE je posebno insistirao MMF, koji je preporučio da se ova naknada mora značajno uvećati jer u protivnom preti opasnost da se EPS dodatno optereti, odnosno da se razlika proizvođačima mora namiriti iz njihove kase. Ovo tim pre što se broj ovih subjekata koji proizvode OIE u poslednjih pet godina značajno uvećao, a sredstva za njihovo podmirivanje su ostala ista. To je sada promenjeno, odnosno na ovaj način pokušaće da se ova anomalija otkloni“, naveo je naš sagovornik iz Nemanjine 11 i dodao da uvećanje ove stavke jeste značajan udar na džep potrošača, ali da se nije mogao izbeći.

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koju plaćaju građani i privreda, uvedena je 2013. godine, kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

 

Izvor:Blic

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама