OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас почињу дани непогода у Србији: Биће града, олујног ветра и великих падавина, могуће локалне поплаве

Републички хидрометеролошки завод Србије подсећа да над од данас па све до петка, 10. јуна очекују краткотрајне временске непогоде, које ће бити праћене и градом, јаким ветром и већом количином падавина.

„Пљускови и грмљавине који се очекују у периоду од 7. до 10. јуна 2022. године локално ће бити праћени градом, јаким ветром и количином падавина већом од 20 мм за кратко време”, наводи се у упозорењу РХМЗ које је објављено јутрос у 4.35 сати.

Метеоролог Марко Чубрило каже да ће данас бити претежно сунчано топло време уз ређе локачне пљускове, а затим од среде до наредног викедна врло нестабилно, и свеије уз обилне пљускове и локалне непогоде.

Чубрило каже да су могуће и врло обилне падавине на мањем простору уз локалне поплаве. Стабилно време уз отопљење очекује нас после 14. јуна.

„У уторак ће се ка Алпима приближавати хладан фронт на којем ће почети развијање висинског циклона, испред тог фронта преко нас ће струјати релативно топао ваздух. Преовлађиваће претежно сунчано али уз појачан развој дневне облачности после подне углавном над брдско-планинским делом региона и на његовом северозападу могућа појава локалних пљускова са грмљавином. Ветар слаб до умерен, у кошавском подручју повремено и појачан, југоисточни. Дневна максимална температура биће од 24 до 31 степена”, наводи Чубрило.

Од среде па све до суботе, а можда и током викенда под утицајем висинског циклона веома нестабилно уз честе грмљавинске пљускове и појаву локалних, временских, непогода.

„Није могуће предвидети, барем не овако унапред просторан распоред тих нестабилности, али у овом моменту делује да би велики део региона акумулирао око или мало преко 30 милиметара талога, док би значајан део региона акумулирао од 50 мм до 60 мм талога. Локално уз јаке грмљавинске пљускове и серију временских непогода за кратко време може се акумулирари и преко 150 мм талога и над тим пределима ће готово сигурно бити услова за локалне поплаве. Ветар ће бити променљив, али ће у зони нестабилносит на кратко бити олујан.Тренутно се најмана количина кише очекује над деловима Јадрана (али не над целим јер ће негде бити врло јаких пљускова) и можда на крајњем североистоку Србије где неки од прогностичких модела (попут ИЦОН модела) дају испод 7 мм талога- написао је Чубрило на својој Фејсбук страници и додао:
Од среде ће и освежити и могуће је да око петка максимуми над великим делом региона не пређу 22 степена Целзијуса. За викенд постепено отопљење али и даље има сигнала за локалне нестабилности, док би после 13. јуна уследила стабилизација уз отопљење.

Телеграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Укус који ће вас одушевити: Направите савршени АЈВАР помоћу ОВОГ тајног састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Голд гондола Златибор – седам година од постављања камена темељца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Компанија „Ђак“ поклања: 1.000 дин попуста за куповину патика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пет беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сабор изворне народне песме „Без извора нема воде’’

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Преображење Господње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас до 39 степени, а онда следи потпуни преокрет!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА