29.3 C
Uzice
август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Danas počinje zima

Zima ove godine počinje 21. decembra, u 17 sati i 28 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ u Beogradu. U istom trenutku, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža. Sunce u Beogradu izašlo je u 07.13, a zalazi u 16.00, što znači da će obdanica da traje osam sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperature vazduha u toku zime 2017/18. godine u Srbiji biti iznad prosečnih vrednosti za oko jedan stepen, saopštio je republički hidrometeorološki zavod Srbije. Drugim rečima, meteorolozi očekuju da će zima koja je pred nama biti toplija u odnosu na prethodnu koja je bila hladna u većem delu Srbije.

Meteorolozi očekuju da će vrednosti srednje zimske temperature vazduha biti u intervalu od jedan stepen do četiri stepena, odnosno od -4 do nula u planinskim predelima.

U toku zime se ne očekuju ekstremno niske temperature u dužem vremenskom period, odnosno ne očekuju se talasi hladonoće i ledenih dana poput onih iz februara 2012. kada je zabeležen veliki broj ledenih dana u kontinuitetu. Međutim, kako se ističe u saopštenju RHMZ-a, bez obzira na klimatske izglede koji ukazuju da će zima biti iznad proseka, postojaće uslovi za pojavu talasa hladnoće, naročito krajem januara i početkom februara.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije, broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0 stepeni, biti u interval od 40 do 65, a na planinama od 65 do 85 dana. Očekuje se i da će biti i od 10 do 20 ledenih dana, a na planinama od 25 do 45. Klimatski izgledi ukazuju da će tokom predstojeće zime količina padavina biti na nivou godišnjeg proseka.

Izvor:B92

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla