ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

ДАНАС ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ САМИТ БРИКСА У ЈОХАНЕСБУРГУ: Окупио „веома важне актере у међународној арени“ – Позив прихватио и Гутереш

ГЕНЕРАЛНИ секретар Уједињених нација Антонио Гутереш прихватио је позив да учествује на самиту БРИКС-а у Јужноафричкој Републици. Како је истакнуто, Гутереш намерава да своје учешће на самиту искористи како би објавио „неколико важних порука“.

– Пролазимо кроз посебно тежак период. Самит БРИКС-а окупља веома важне актере у међународној арени. Улога Јужноафричке Републике је од посебног значаја и генерални секретар је са задовољством прухватио позив. Искористићемо то за слање важних порука – нагласио је јуче портпарол УН Стефан Дижарик, преноси РИА новости.

Самит БРИКС-а се одржава у Јоханесбургу и трајаће до 24. августа уз учешће Кине, Индије, Бразила и Јужноафричке Републике. Шеф руске делегације биће министар спољних послова Сергеј Лавров, а председник Русије Владимир Путин ће на самиту учествовати путем видео-линка због оптужнице Међународног кривичног суда.

Ко све жели да уђе у БРИКС?

Ројтерс је раније пренео тврдњу јужноафричког дипломате Анила Суклала да је више од 40 земаља изразило жељу да уђе у економски блок БРИКС, од тога 22 формално, док су остале показале неформално интересовање.

У БРИКС желе да уђу Иран, Саудујска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Аргентина, Алжир, Боливија, Индонезија, Египат, Етиопија и друге земље. БРИКС је за ове земље алтернатива глобалним организацијама за које сматрају да их контролише Запад, а надају се да ће им чланство донети бенефите као што су инвестиције и раст трговине.

Самит у Јоханесбургу ће трајати до 24. августа.

„Фајненшал тајмс“: Кина позива БРИКС да постане геополитички ривал Г7

КИНА ће позвати колеге из БРИКС-а (Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужноафричку Републику) на самиту у Јоханезбургу да ову организацију претворе у пуноправног геополитичког ривала Групи седам (Г7), пише лист „Фајненшал тајмс“.

„Ако проширимо БРИКС, како би он одговарао за удео у глобалном БДП-у, као што је Г7, онда ће наш заједнички глас у свету постати јачи“, изјавио је листу неименовани кинески представник.

Извори, који су свесни положаја Кине и Индије, рекли су да постоји све већа напетост између Пекинга и Њу Делхија око тога како би требало да изгледа ширење БРИКС-а. Основни проблем је у томе да ли би БРИКС требало да буде неутрални клуб за заговарање економских интереса земаља у развоју или политичка сила која би требало да се отворено супротстави Западу.

Лист наводи речи неименованог бразилског дипломате, који сматра да би требало да постоје јаснија правила за пријем нових чланова.

Бразил, Русија, Индија и Кина су 2006. године формирале групу БРИК, а са чланством Јужноафричке Републике 2011. године је добила назив БРИКС. У Г7 су Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Француска, Јапан и САД.

 

Извор: Новости онлајн/М.С.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан чистих планина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

ОГЛАСНА ТАБЛА