23 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Danas počinje V Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“ (VIDEO)

Ovogodišnji, peti po redu, Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“ Užice održava se od 20. do 25. avgusta. U šest festivalskih dana, po najavi predsednika organizacionog odbora Branislava Mitrovića, posetioci će imati priliku da uživaju u događajima posvećenim erskom humoru, tamburaškim koncertima, dečijoj olimpijadi, potom i da prisustvuju večeri muzike, poezije i sećanju na staro Užice i užičke kafane i boeme.

Prvi dan Žestivala

Centralni događaj je u nedelju 25. avgusta na Gradskom trgu gde će biti izloženi autentični tradicionalni proizvodi. „Tu će moći da se proba najveća komplet lepinja na svetu – Šuljagina komplet lepinja, a nakon proglašenja pobednika i dodele nagrada i zahvalnica učesnicima Žestivala, festival se zatvara koncertom Jelene Tomašević“, navodi Mitrović.

„Razvoj turizma jedan je od ključnih prioriteta Grada sa ciljem ukupnog razvoja Užica, stvaranja uslova za bolji život Užičana, a pre svega, stvaranje uslova da mladi u Užicu mogu da rade, zarađuju i žive u svom gradu“, navodi gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

„Grad Užice je u proteklom periodu uložio višemilionska sredstva, u rekonstrukciju i modernizaciju najznačajnijih objekata i znamenitosti, kao što su Potpećka pećina, zgrada Narodnog muzeja, Kompleks dom na Kadinjači, Stari grad. Uložen je veliki novac i za stvaranje uslova za razvoj turizma i nove turističke sadržaje poput pešačko-biciklističke staze klisurom Đetinje. Do sredine naredne godine Grad će uložiti više miliona evra u izgradnju replike neolitskog naselja u Staparskoj banji kao i konzervaciju i rekonstrukciju Starog grada i izgradnju mosta koji će povezati Užičku tvrđavu i magistralu“, naveo je gradonačelnik i dodao da su sve to preduslovi za dolazak većeg broja novih turista u Užice.

„Jedan od ključnih sadržaja kulturnih i turističkih jesu festivali. Užice se izborilo da postane grad festivala, a neki od njih poput Jugoslovenskg pozorišnog festivala i festivala Licidersko srce su se izborili da postanu prepoznatljivi i značajni u širem regionu i da Grad Užice postane prepoznatljivu u regionu i širom sveta po njima“, rekao je Petković.

Navodeći da je Žestival jedan od ključnih festivala za Užice, gradonačelnik je rekao da se ovaj festival izborio da postane cenjena manifestacija od strane struke: „Najstručniji ljudi ocenjuju proizvođače rakija, i svaki proizvođač je ponosan ukoliko dobije nagradu na ovom festivalu, jer ta nagrada ima poseban značaj i posebnu težinu.“

Užice – Oglasna Tabla/Užice

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održan Dan pešačenja u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla