5.7 C
Uzice
децембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

DANAS POČINJE SABOR TRUBAČA NA ZLATIBORU

44. Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva Zlatibor 2017. održaće se od 28. do 30. jula, na Tić polju na Zlatiboru. Ovogodišnje saborovanje obeležiće bogat kulturno umetnički progaram, dok će u nedelju, u 21 čas na Tić polju, koncert održati poznati pevač Miroslav Ilić. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju, organizuje Sportski centar Čajetina, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor. 

Prvog dana saborovanja, u petak 28. jula, na Kraljevom trgu na Zlatiboru, od 20 časova, biće održan koncert prošlogodišnjih pobednika – duvački orkestri Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte i Ivana Jovanovića iz Užica.

„To će biti svojevrsna pozivnica gostima Zlatibora, da dođu u nedelju na Tić polje i da budu deo te naše manifestacije, odnosno smotre narodnog stvaralaštva i predtakmičenja za Guču. U subotu se program nastavlja na Tić polju, gde će nastupiti duvački orkestar Ljubivoja Dikovića iz Požege, zatim KUD „Zlatibor“, pevačke grupe, frulaši, dakle, akcenat će biti na tom narodnom stvaralaštvu u subotu“, kaže Nikola Smiljanić, direktor Sportskog centra Čajetina.

U nedelju, 30. jula, tribačkom budilicom od 8 časova, svi orkestri učesnici „probudiće“ zvucima trube goste i meštane Zlatibora i Čajetine, a od 16 časova biće i svečani defile duvačkih orkestara. Takmičenje duvačkih orkestara Zapadne Srbije, kao predtakmičenje za Guču, počinje u 17 časova, takođe na Tić polju.

„Ove godine prijavilo se osam trubačkih orkestara, mada, do samog dana takmičenja nismo sigurni da će ih toliko doći. Već su neki orkestri doveli u pitanje svoj nastup, jer im nedostaje po neki član orkestra. Ovde se radi o tome da je Guča napravila jedan loš potez, time što je osnovala nove predtakmičarske centre, koji vode jednu agresivnu kampanju, kako bi se promovisali. Po mom mišljenju, to je loš potez, jer ti novi centri nemaju tradiciju, jer Zlatibor traje već 44 godine“, naglašava Smiljanić.

Pravljenjem veštačkih centara trube, obesmislena su i sama predtakmičenja, naglašava direktor Sportskog centra Čajetina. On dodaje da su ipak orkestri koji se takmiče na Zlatiboru veoma kvalitetni i među najboljim u zemlji. Što ih se manje takmiči, svi su na gubitku.

„Samim tim, što manje orkestara dođe ovde, manje ih po kvoti odlazi u Guču, a onda i Guča gubi na kvalitetu i značaju. To je po mom mišljenju loš potez. Isto su to uradili i na jugu Srbije – plaćajući nastupe pojedinim orkestrima, povećavali su broj učesnika. Mi to nećemo da radimo i ne želimo da se bavimo takvim stvarima. Kvalitet trube zapadne Srbije je svima poznat, a ako je Guči cilj da ne odu najbolji na finalno takmičenje, neka onda nastave u tom pravcu“, naglasio je Nikola Smiljanić.

Smiljanić naglašava da je pogrešno i to šte se za ovu godinu ne zna kvota – koliko će orkestara sa Zlatibora otići u Guču, već će se o tome odlučivati dan nakon takmičenja. To znači da orkestri koji na Zlatiboru budu osvojili nagrade, možda neće imati pravo takmičenja u Guči. „Ti ljudi koji u Guči donose propise, neka razmisle da li je to u interesu trube“, poručuje Nikola Smiljanić.

Izvor: zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci radili „štapom i kanapom“ i uspeli nemoguće

Oglasna Tabla

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla

Domaći film „AJVAR“ – Specijalna projekcija i gostovanje ekipe filma

Oglasna Tabla

„Nevidljivi ljudi“, predstava u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Oblačno, mestimično sa kišom i malo toplije

Oglasna Tabla