Mačkat je poznat po proizvodnji tradicionalnih suvomensatnih proizvoda i tom vrstom delatnosti bavi se tridesetak lokalnih registrovanih proizvođača. Na sajmu će, kako je najavljeno, učestvovati 21 proizvođač sa područja Čajetine i Užica, a na jednom štandu gosti iz Francuske predstaviće sireve.

Na jubilarnom sajmu posetioci će moći da degustiraju i po sniženim cenama da kupe goveđu, svinjsku i ovčju pršutu, kobasice, suvu slaninu, ovčiju stelju, čvarke i ostale suvomesnate proizvode, ali i da učestvuju u nagradnim igrama za koje su obezbeđene vredne robne nagrade.

Stručnjaci iz beogradskog Jugoinspekta kontolisaće kvalitet proizvoda i prvog dana sajma dodeliće se nagrade najboljim proizvođačima.

Tu turističku, privrednu i etnografsku manifestaciju poseti oko 10.000 ljudi, pa  Mačkat tokom tri dana februara postaje centar tradicionalne srpske gastronomije.

Povodom jubilarne „Pršutijade“, otvorena je izložba fotografija sa prethodnih sajmova koja se može pogledati narednih dana na Kraljevom trgu u centru Zlatibora.

Organizatori te manifestacije su „Zlatiborski eko-agrar“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina, a pokrovitelj je Opština Čajetina.

Izvor:Danas