ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Данас почиње пријава за еАграр, ово је детаљно упутство за пољопривреднике како да се региструју

Пријављивање у електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ), званично почиње данас. То је обавезан корак за коришћење система еАграр који ће омогућити да сви подаци о домаћинству буду на једном месту, што убудуће ослобађа пољопривреднике папирологије, чекања на шалтерима, нема трошкова, сами управљају својом базом података, али ће и брже и делотворније аплицирати за субвенције.

Сви пољопривредни произвођачи могу да ажурирају податке и обнове статус својих пољопривредних газдинстава у еРПГ. Упутства за уношење података у еПРГ налазе се на сајту Министарства пољопривреде у овом документу.

Важна упутства

Пољопривредници се моле да пажљиво прочитају или погледају упутства која су им доступна на званичном сајту Министарства пољопривреде  http://www.minpolj.gov.rs/ ili sajtu eAgrara https://eagrar.gov.rs/.

У случају да је потребно додатно појашњење могу да посете најближу Пољопривредно саветодавну стручну службу (ПССС) или позову број телефона 0800 106107.

Уместо хрпе докумената, довољан клик на телефону

До сада су домаћини газдинстава били обавезни да доставе укупно 89 података на више од десет различитих докумената. Од свих тих папира барем 60 одсто је непотребно јер се више пута понавлјају или постоје у базама других институција. Потом службеници податке ручно проверавају, чак и прекуцавају, због чега се не само непотребно губи време већ се и одуговлачи процес примера ради у исплати субвенција.

Пољопривредници су морали на најмање четири шалтера пољопривредник, а убудуће ће имати налог на порталу Управе за аграрна плаћања и сам уносити податке о себи, члановима газдинства, парцелама на којима обавлја производњу, животињама или културама које гаји. Исправност се софтверски контролише увидом у базе података катастра, МУП-а, АПР-а, Управе за ветерину…

Министарство позива пољопривреднике, који до сада то нису учинили, да преузму параметре за свој лични број (еИД број) и да провере и ажурирају податке о животињама у централном регистру Управе за ветерину.

До 15. марта параметре за еИД број преузело је преко 220.000 пољопривредника.

Шта се све добија е-аграром?

Осим што папире и њихово увек изнова вађење и достављање замењује процес који је дигиталан:

*Све на једном месту: овај сервис обједињује податке свих релевантних установа: Републичког геодетског завода, Управе за ветерину, Управе за пољопривредно земљиште, Управе за аграрна плаћања и остале системе…

*Пољопривредник има приступ и управљање подацима о свом пољопривредном газдинству преко портала када год жели, на дневном нивоу (измене податка, брисање пољопривредних газдинстава)

*Без одласка на шалтере, онлине подношење захтева за упис, измене и брисање података из Регистра пољопривредних газдинстава

*Подношење захтева за подстицаје у пољопривреди

*Уштеда времена код обраде захтева услед увођења аутоматске провере формалних услова захтева, као и електронска обрада захтева

*Брже одобравање подстицаја, бржу исплату

*Смањење могућности грешке при подношењу и обради захтева, као и убрзање обраде захтева услед увезивања релевантних регистара

*Укидање потребе за штампањем и архивирањем папирне документације

*Омогућиће ефикасније извештавање, праћење статистике подстицаја и већи степен контроле

Ове године рекордно улагање у пољопривреду
Србија се ове године издвојила у односу на друге државе – највишим средствима која ће бити издвојена за субвенције. Износ укупних субвенција у пољопривреди са свим изворима финансирања је 68,7 милијарди динара. Чак пет одсто средстава из државног буџета ићиће за пољопривреду, а од чега 80 одсто одлази на субвенције.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић поручула је: “Издвајања државе за пољопривреду никада нису била већа и никада није био повољнији тренутак за улагање у пољопривреду”.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић