Огласна табла
ПРАВОСЛАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас почиње Божићни пост

За вернике православне цркве који поштују стари Јулијански календар данас почиње шестонедељни Божићни пост, који траје до празника Христовог рођења и који по важности долази после Васкршњег или Великог часног поста.

Божићни пост поштују Српска православна црква, Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора, док су остале хришћанске цркве, међу којима и већина православних, које су прихватиле Грегоријански календар, у посту од 15. новембра.

Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви и, према Старом завету, дао заповест Јеврејима да посте, јер ће и „његови ученици постити“.

Према речима српског патријарха Павла објављеним у његовој књизи „Молитве и молбе“, „пост је и данас неопходан“ јер се овим подвигом уз молитву, православни хришћани припремају за долазак великих празника.

Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, како каже патријарх Павле, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин „да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро“.

„Поорати земљу а не посејати значи телесни пост без духовног. А не поорати земљу па посејати семе то је само пост духовни, неприпремљен телесно“, објаснио је патријарх у својим духовним поукама.

Трајање Божићног поста објашњава се такође четрдесетодневним путовањем тројице мудраца до Витлејемске пећине, у којој је 25. децембра рођен Богомладенац Исус.

Пост је стога звезда водиља за све оне који су хришћанство одабрали за своју веру, као што је за мудраце који су веровали у пророчанство о рођењу Спаситеља једина водиља била најсјајнија звезда на небу која је ишла од Запада ка Истоку и која их је довела у Витлејем.

Каноном православне цркве предвиђена су четири поста годишње, а најдужи је Велики или Часни пост пред празник Васкрсења.

Петровски и Госпојински пост верници поштују пред Петровдан и Велику Госпојину.

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Акција Планинарског клуба Торник на планини Торничка Бобија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пси луталице у драгачевском селу Горачићи у домаћинству Станковића растргли три овце и четворо јагњади

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ангажовање додатне тешке механизације и процена штете

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Слободанком Станков (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршница Базума у Ужицу: Џез на српски начин

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спремност у свим ситуацијама

ОГЛАСНА ТАБЛА