август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Данас почиње Божићни пост

Сви верници требало би да се духовно уздигну, да буду расположенији, бољи и да не расипају пажњу, већ да је усмере на молитву…
Велики божићни пост почиње данас и трајаће до 7. јануара, када православни хришћани прослављају Божић, најрадоснији празник Христовог рођења.

За време поста верници, поред уздржавања од хране, треба да одоле и другим изазовима, алкохолном пићу, кафи, цигаретама, а посебно је потребно да поведу рачуна о понашању. Да немају грешне мисли, да поштују своје окружење, да буду помирљиви, да не псују, не буду завидни…

Време за доброту

Професор Богословског факултета Димитрије Калезић каже да је циљ поста да се верници кроз телесно уздржавање и појачану молитву приближе Богу.
– Пост је дисциплинска мера која човека треба да подстакне да с већом концентрацијом прилази молитвама и да самим тим оне буду ефектније. Сви верници који посте требало би да се духовно уздигну, да буду бољи и да не расипају време и пажњу, већ да је усмере на појачану молитву. Поручио бих људима да не купују улазницу за пакао, јер тих улазница има и превише, већ за рај – каже проф. Калезић и додаје да је време поста идеално за давање и размену.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић упозорава на то да многи верници не посте онако како Библија налаже.

Духовни пост

– Много је оних који посте „на свој начин“, а то је сасвим другачије од онога што прописује Библија. Библијски пост представља апсолутно уздржавање и за време поста се не једе и не пије ништа, па чак и до 40 дана, и то осим монаха, ретко ко може да издржи. Наш народ би требало да се много више суздржава и иначе, а нарочито за време поста. Не може да се пости, а да су нам кафићи пуни а цркве празне. Пошто је пост врста телесне патње, људи би требало да се одрекну свега што им причињава задовољство, од хране и пића до телевизије, турских серија и ријалитија, а да се много више посвете духовном уздизању, да контролишу своје мисли и понашање – изричит је Ђеновић.

Он истиче да би за празничне дане људи требало да искористе за молитву и да смање свађе.
– Верници треба појачано да иду на литургију и да се више моле, а не да дођу у цркву само на дан Божића, а да им мисли лутају и одступају од вере. Људи треба да исконтролишу своје мисли и поступке, да смање свађе и породично насиље – каже Ђеновић.

Извор:kurir.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla