Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас почиње 16. Кустендорф

Шеснаести филмски и музички фестивал Кустендорф враћа се у свој зимски термин и одржаће се од данас 25. јануара до 29. јануара 2023. године на Мећавнику, на Мокрој Гори, под слоганом „Уметност изнад свега“.

Овогодишњи Кустендорф одржава се у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Мећавник града. Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и 16. Кустендорфа.

У такмичарском програму 16. Кустендорфа наћи ће се 14 филмова. За предстојећи Кустендорф било је пријављено укупно 374 филма. Филмови за Такмичарски програм истичу се својим квалитетима и истовремено добро представљају разноврстност приступа међу пријављеним филмовима.

За награду златно, сребрно и бронзано јаје такмичиће се аутори из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.

Међународни жири чине: италијанска редитељка Сузана Никјарели, прослављени глумац Славко Штимац и израелски продуцент, редитељ и сценариста Давид Ној. О награди „Вилко Филач“ одлучиће директор фотографије Владан Радовић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте и визуелни уметник Иван Шијак.

У Савременим тенденцијама биће приказани: филм Кјара италијанске редитељке Сузане Никјарели, Тинитус награђиваног бразилског редитеља Грегорија Грациозија, добитник седам светских признања, филм План 75 јапанске редитељке Чије Хајакаве, затим добитник признања на Венецијанском филмском фестивалу, филм Суша италијанског редитеља Паола Вирција и добитник Златне палме, филм Троугао туге редитеља Рубена Естлунда.

Гости фестивала биће редитељи филмова у програмској целини Савремене тенденције, Сузана Никјарели, Паоло Вирци, Грегорио Грациозо, Чије Хајакава. Награда фестивала „Дрво живота“ биће додељена Душану Ковачевићу.

У оквиру програмске целине Ретроспектива великана биће приказан филм Балкански шпијун Душана Ковачевића, као и филм Парижанка Чарлија Чаплина, која ове године обележава 100 година од премијере.

Програмска целина Нови аутори приказаће дебитантске дугометражне филмове редитеља Синише Цветића Усековање, Није Акл из Либана Коста Брава, Либан и Карла Франциска Манатада Свеједно да ли је време лепо са Филипина.

Маја Гојковић ће, како је рекла, први пут доћи на Кустендорф. Не очекује црвени тепих, можда ћилим у духу наше традиције.

Гојковић је истакла да Кустендорф слави лепоту и да се на овом фестивалу не могу гледати филмови као што су Умри мушки и слична комерцијална остварења, јер је ова манифестација окренута ауторском уметничком филму.

Извор: Danas
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Настојаћемо да поскупљење струје и гаса буде што мање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење ССП -Ужице: Зашто је важно да Ужице има свој азил за псе!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Киша и снег, температура и данас до 11 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 250 милиона динара уложено у реконструкцију школа и вртића

ОГЛАСНА ТАБЛА