Огласна табла
COVID-19 СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Danas na snagu u Srbiji stupaju nove mere koje je propisao Krizni štab

Danas na snagu u Srbiji stupaju nove Krizni štab Vlade procenio da bi povratak velikog broja građana pred praznike mogao da bude dodatni udar na ozbiljno ranjeni zdravstveni sistem i posegnuo za merema koje su bile jedine razumne u ovim trenucima.

Zbog velikog broja zaraženih i hospitalizovanih Krizni štab uveo je nove mere, koje danas stupaju na snagu. Ove mere najviše će uticati na gastrabajtere i druge državljane Srbije koji praznike žele da provedu u rodnoj zemlji. Od danas je za sve koji u Srbiju dolaze iz inostranstva obavezan negativan PCR tekst ili desetodnevni karantin.

Kilometarske kolone na graničnim prelazima, redovi, nervoza, gužve na svim značajnijim saobraćajnicama, na hiljade Srba koji žive ili su na privremenom boravku u inostranstvu, vraćaju se u svoju zemlju kako bi sa porodicom i prijateljima proslavili praznike… Čini se, uobičajena atmosfera za ovaj period godine. Samo na prvi pogled. Ništa u ovoj godini nije „uobičajano“, a naročito ne praznici i dolazak rođaka gasterbajtera. A znate i ko je krivac…

Korona kao da ne mari za to što nam je upropastila gotovo čitavu godinu koja je na izmaku, pa je rešila da nam ozbiljno „zabiberi“ i početak naredne, proslavu najradosnijih praznika i susrete sa rođacima i prijateljima iz inostranstva koje smo željno iščekivali.

Usled veoma nestabilne epidemiološke situcije u Srbiji, koju najbolje oslikava na desetine preminulih osoba i po nekoliko hiljada novozaraženih svakoga dana, Krizni štab Vlade procenio da bi povratak velikog broja građana pred praznike mogao da bude dodatni udar na ozbiljno ranjeni zdravstveni sistem i posegnuo za merema koje su bile jedine razumne u ovim trenucima.

Svi stranci koji budu poželeli da uđu u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test, dok će državljani Srbije, kojima Ustav garantuje povratak u zemlju kada god požele, morati da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan, odlučeno je nedavno na sastanku Krizmnog štaba, a potvrđeno na sednici Vlade.

Preduhitrili mere

Procena stručnjaka bila je da će, zbog zakomplikovanog povratka, kao i mere karantina, značajan broj ljudi ipak preskočiti boravak u Srbiji tokom prazničnih dana.

Međutim, činjenica da je od trenutka donošenja novih mera do njihovog stupanja na snagu ostavljeno „prostora“ od nekoliko dana, natarela je gasterbajtere da ovoga puta, odmor ne odlažu za godnine bez korone, već da na njega pohitaju pre nego što mere budu počele zvačnično da važe.Obavezan PCR test ili karantin po ulasku na teritoriju Srbije počinje da važi od ponoći, a pored zdravstvenih radnika, ova činjenica, čini se, prilično je obradovala još jednu struku, carinike, koji su prethodnih dana imali pune ruke posla.

Fotografije sa graničnih prelaza zabeležene u pretodna tri dana podsećale su na neka srećnija vremena. Izgledali su kao da je tursitička sezona u punom jeku i kao da korona virusa nema ni na vidiku. Na ulazak u Srbiju iz Mađarske, Hrvatske, BiH, čekalo se i po nekoliko sati.

Od danas nova pravila

Obavezan PCR test ili karantin po ulasku na teritoriju Srbije počinje da važi od ponoći, a pored zdravstvenih radnika, ova činjenica, čini se, prilično je obradovala još jednu struku, carinike, koji su prethodnih dana imali pune ruke posla.

Fotografije sa graničnih prelaza zabeležene u pretodna tri dana podsećale su na neka srećnija vremena. Izgledali su kao da je tursitička sezona u punom jeku i kao da korona virusa nema ni na vidiku. Na ulazak u Srbiju iz Mađarske, Hrvatske, BiH, čekalo se i po nekoliko sati.Moći će da ga napuste ukoliko se u nekom od zavoda za javno zdravlje ili ovlašćenoj laboratoriji budu testirali na korona virus, a PCR test, koji prethodno budu platiti, pokaže negativan rezultat.

Mere ne odnosi na putnike ne one putnike koji prolaze kroz našu zemlju, za tranzit za teretni saobraćaj, ali iza one putnike u pograničnoj zoni – za građane Srbije koji rade u Mađarskoj u krugu od 30 kilometara. Oni ako imaju dokaz o tome da rade u Mađarskoj ili da imaju zemlju moći će bez PCR testa da ulaze ili izlaze.

Cena PCR testa na sopstveni zahtev u ovom trenzutku košta 6.000 dinara, dok će od 1. januara važiti nova, nedavno uspostavljena cena, od 9.000 dinara.

Podsetimo, nove mere stupile su na snagu danas i trajaće najverovatnije do 10. januara.

Izvor: Blic/Foto: ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА