ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Данас коначна листа жеља: Упис у средње школе приводи се крају

Коначна листа жеља за упис у гимазије и средње стручне школе биће објављена данас, а у среду ће деца и родитељи на порталу „Моја средња школа“ или у самим школама имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима.

Уочи објављивања листе распоређених ученика по жељеним школама, највећа стрепња влада код ђака који се боре за упис у виђеније стручне школе и гимназије за које је потребан велики број бодова – за неке и до 97 од укупно 100. Додуше, ове године праг за упис биће нешто нижи, јер су резултати мале матуре слабији него прошле године.

Тако су ове године на тесту из српског, односно матерњег језика ђаци освојили у просеку 12,52 поена од могућих 20. Из математике је просек 12,31, а на комбинованом тесту 14,12 поена.

Прошле године просечан број поена на тесту из српског језика бо је 13,31, из математике 12,31, а на комбинованом тесту 14,69.

Такође, у среду ће бити објављена преостала слободна места за упис у другом кругу, а попуњавање и предаја листе жеља за други уписни круг електронским путем или непосредно у школи је 14. јула. Од 14. до 20. јула је упис ученика у средње школе после првог и другог уписног круга.

Ипак, нико неће остати неуписан, јер у школама има 75.000 слободних места, а малу матуру полагало је око 64.000 ученика.

Истоивремено, уписне активности на универзитетима приводе се крају. Рок да се истакну коначне листе званично истиче данас, али већина факултета то је већ учинила, па и упис увелико траје. Упис, иначе, мора да се заврши до 15. јула, након чега ће бити објављена слободна места за други уписни рок на факултете који почиње почетком септембра.
Ректор Универзитета у Београду за који је традиционално владало највеће интересовање изјавио је да је организација пријемних испита протекла у најбољем реду, иако је ове године била специфична ситуација због лажних дојава о бомбама у многим установама у Србији.
Он је подсетио да се већ у првом уписном року пријавио далеко већи број кандидата него што има слободних места, те да ће Универзитет комплетну и прецизну слику имати тек по завршетку уписних процедура.

Извор: Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА