ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас је Велики петак

Данас се пости, а у православном календару дан је означен црвеним словом.

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају Велики петак. Овај дан се сматра најтужнијим даном хришћанства, јер је тог дана Исус Христос осуђен и разапет на Голготи. Данас се пости, а у православном календару дан је означен црвеним словом.

Велики петак је једини дан у години када у свим православним храмовима утихне литургијско појање и изнесе се плаштаница. Плаштаница је платно на коме је приказано Христово полагање у гроб, коју верници целивају све до Васкрса. Она се поставља на посебно украшен сто, гроб Христов, испред олтара. Негде је обичај да да се верници после целивања плаштанице провлаче испод стола на који је положена плаштаница.

Према народном веровању, приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити лепу жељу, и та ће жеља бити испуњена.

Сваке године на Велики петак црква оживљава у нама догађај Христовог страдања на крсту за људске грехове. Величанствена тишина Великог петка најављује већ извојевану победу у космичкој битки богочовека против Сатане и смрти. Сатана је халапљиво прогутао мамац који ће уништити његову власт – јагње божије. Злим људима ништа није тако мрско и одвратно као добар човек. А уколико пред собом имају човека без икаквог греха, онда постају гори од звери, јер животиња убија и комада плен само да утоли глад, а човек то ради из најнижих побуда, да би уживао у туђим мукама, наводи се, између осталог на сајту СПЦ.

Овај дан се назива и Распети петак, јер је тог дана разапет Исус Христ.

На брду Голгота (Лобања), била су три крста. Христов у средини и двојице разбојника са стране, и то је био један од начина на који су желели да га понизе. Чак и тада, после свих мучења и понижавања која је доживео, Христос није клео, он је молио оца свог небеског да опрости тим људима јер не знају шта чине.

Кад је коначно, око три сата поподне, дух свој предао оцу, сва природа, Божја творевина, се побунила против неправде и злочина: помрачило се сунце, отварали су се гробови, затресла се земља, завеса у Храму се расцепила одозго до доле, и камење се распадало у прах уз ужасан прасак. Тако су се обистиниле Христове речи да ће и камење проговорити. И мртво камење је сведочило живога Бога.

„Само васкрсење могло је наградити оволико страдање. Само се васкрсом Христовим може природа и наша савест умирити – епископ Николај Велимировић.

Због тога се верује да овог дана не ваља узимати ексере, игле и друге оштре и шиљате предмете, да се не би позлеђивале Исусове ране. На овај дан се избегава други посао. Сремци избегавају бели лук, а домаћице зором помету кућу и баце метлу из дворишта да отерају све нечистоће.

У јужној Србији верује се да на овај дан вештице бацају чини, а напољу вребају урокљиве очи, па децу не пуштају ван дворишта. Старији људи тог дана гледају у небо и прогнозирају време.

Жене на овај дан никако не смеју да узму иглу у руке, јер се верује да ће им се на рукама појавити пликови.

На овај празник се строго пости, без рибе и уља, чак је пожељно не јести ништа, а у кући се не ложи ватра. Строго је забрањено пити вино, јер је оно симбол невино проливене крви Исуса Христа. Хлеб се никако не меси. Према народном веровању, овај дан је најбољи за калемљење воћа.

Не треба организовати никакво весеље, нити слушати музику, јер је ово најтужнији хришћански празник.

Најпознатији обичај који се обавља на Велики петак јесте фарбање Васкршњих јаја, у којем учествују и забављају се пре свега деца.

Будући да црвена боја симболизује Христову крв, управо ова боја се најчешће употребљава. Прво офарбано јаје се назива „чуваркућа“, боји се у црвену боју и оставља на издвојено место годину дана, да чува кућу. Прво јаје од претходне године треба да се закопа у земљу како би била плодна и донела срећу домаћинима.

Извор: Телеграм

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја