OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је Велика субота

Православна црква и верници обележавају Велику суботу, други дан хришћанске жалости. Тај дан Христос је провео у Хаду, па се обележава у молитви и тишини. Велика субота је крај страшне седмице и увод у Васкршње празнике.

Велика субота назива се још и страсна субота или дугачка субота. Сви ови називи подсећају на велике Христове муке на распећу и упућују људе да треба да учине неко добро или милосрдно дело.

Православна црква верује да је Христос на велику суботу био у гробу Телом, духом био у Хаду, а у исто време на престолу био са Оцем и Духом, самим тим што је Он свеприсутни Бог, неодвојив од друга два лица Свете Тројице. На тај дан је Исус Христос показао да је дошао крај старом веку који је био обележен светковањем суботњег дана, и отпочео нови век у коме се светкује дан Нјеговог Васкрсења.

На тај последњи дан недеље страдања и смрти верници целивају плаштаницу на Христовом гробу која се на Велики петак свечано износи пред православне олтаре и крајем дана у суботу, пред славље Васкрсења, уз посебан ритуал око цркве уноси у олтар.

Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње празник Васкрсења.

Почетак васкршњег славља оглашава се звонима на православним храмовима која први пут звоне после дана жалости када се уместо литургија служе царски часови, а богослужења најављују дрвеним клепалима.

Обичај је био да на Велику суботу, дан уочи Васкрса, треба заврштити све послове и припремити се за три дана славља Ускрса. Чисти се кућа, прирпема свечана одећа, боје јаја и то рано ујутру. У источној Србији меси се колач васкршњак, а у Банату се праве колачићи.

На велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове.

У Републици Српској, овај дан се назива Црвена субота, јер се јаја најчешће фарбају у црвено. За време тродневног празновања Уксрса по кући и пољу се ништа не ради.

pink.rs/foto:TV Hram

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Roditelji, kakav je VAŠ utisak o nastavi na daljinu? (ANKETA)

Oglasna Tabla

Projekcija predstave: „Radovan III“

Oglasna Tabla

Данас су Летње задушнице

Oglasna Tabla

Policija kreće u strogu kontrolu vozača: Ove tri stvari će proveravati i danju i noću

Oglasna Tabla

Traže pomilovanje za Desanku: Omiljena pesnikinja izbačena iz školskog programa!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 6. jun

Oglasna Tabla

Mladi Užičanin Nemanja Kojić snimio svoj prvenac (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gradnja po novim pravilima: Tara neće proći kao Zlatibor

Oglasna Tabla

Tri nova slučaja infekcije u Čajetini

Oglasna Tabla