10.8 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DANAS JE VELIKA GOSPOJINA

Hrišćani danas slave Veliku Gospojinu, dan kada se Bogorodica vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Ovim praznikom počinje Međudnevica, vreme koje je prema narodnom verovanju, najpogodnije za ubiranje plodova.

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice predstavlja uspomenu na njenu smrt, to jest dan kad se Bogorodica „uspela na nebo“.

Ovaj sveti praznik hrišćani proslavljaju od 4. veka, kao jedno od praznovanja u sklopu Sabora Presvete Bogorodice. Praznik počinje samostalno da se proslavlja u Jerusalimu tek od 6. veka, na dan kad je vizantijski car Mavrikije, pobedio Persijance.

Prema narodnom verovanju, Velika Gospojina važi za praznik posvećen ženama i majkama, pa bi sve pripadnice lepšeg pola danas trebalo da odmore od bilo kakvog posla.

Takođe, od danas počinje Međudnevica, koja traje do 21. septembra, kad se obeležava Mala Gospojina. U tom periodu, veruje se, treba brati bilje koje u ovom periodu ima naročito lekovito dejstvo i piti vodu sa prirodnih izvora. U nekim krajevima se veruje da boja sastrugana sa ikone Presvete Bogorodice na Veliku Gospojinu, pomešana sa malo vode, leči različite ženske tegobe.

Ovaj praznik je veoma poštovan u našoj zemlji, pa se po celoj Srbiji u čast Bogorodice održavaju vašari i narodni sabori, poput onog kod ženskog manastira u Rakovici.

Izvor:blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla