17.1 C
Uzice
април 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Danas je Tucindan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, dan kada se kolje prase ili jagnje i sprema božićna pečenica.

Običaji nalažu da se životinja prvo ošamuti, pa ubije. Neki kažu da danas „valja tući i nevaljajlu decu“, a drugi savetuju suprotno.

Tucindan je narodni praznik koji se obeležava, dva dana pred Božić, odnosno dan pred Badnji dan, a običaji nalažu da baš danas treba spremiti pečenicu za Božić.

Praznik je nazvan Tucindan jer se nekada prase ili jagnje „tuklo“, odnosno udaralo krupicom soli ili ušicama od sekire, pa se onda, tako ubijeno ili ošamućeno, klalo i redilo.

Za pečenicu se obično kolje nazime (mlado svinjče) ili jagnje „veselica“, a ima ljudi koji zakolju i ćurku, gusku ili kokošku.

Posle posta, koji traje do 7. januara po gregorijanskom kalendaru, vernici treba da se na Božić omrse pečenicom, njenom mašću ili jabukom i dunjom koje su izvađene iz nje.

Vratite dugove i ne dajte ništa

Na Tucindan se, prema narodnom verovanju, ne sme ništa davati iz kuće, jer će onda cele godine stvari samo „izlaziti“ iz doma.

Takođe, danas treba obavezno vratiti sve dugove i izmiriti sve račune, jer ćete u suprotnom biti dužni sve do narednog Božića.

Izvor:Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

IMA NADE: Jelena najbolja matematičarka u Evropi, jedno od naljepših lica Srbije

Oglasna Tabla

Kraj jedne ere: Sloboda iz Užica porazom u Čačku ispala iz Prve lige Srbije! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Obaveštenje o besplatnom prevozu zainteresovanih lica za posetu Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Oglasna Tabla