ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Данас је Томина недеља (Мали Васкрс)

На данашњи дан завршава се тзв. Светла недеља, првих седам дана по Васкрсу. Ови дани имају посебано место у српском народном веровању и за њих се везује мноштво обичаја. Данашњи дан, недеља, познат је и као „Мали Васкрс”.

Недеља по Васкрсу зове се још и Светла, Бела или Томина недеља и посвећена је догађају јављања Исуса својим апостолима. Нарочито је био сумњичав „неверни Тома”, па је Исус, по веровању на сутрашњи дан, прошао кроз затворена врата и рекао Томи да опипа његове ране. Тек тада је и овај апостол поверовао у Христово васкрснуће.

У неким местима се сутра прославља крај васкршњег циклуса благих или светлих дана. Понегде се до недеље чувају црвена васкршња јаја и дају деци да се куцају, а старији се обавезно поздрављају са: „Христос воскресе”.

Од Томине недеље се опет врше молитве за умрле, након прекида унутар периода који је почео од Лазареве суботе. На дан после Томине недеље, у Побусани понедељак, служе се парастоси на гробљима, чиме живи као да честитају својим покојним рођацима и пријатељима радосни празник Васкрсења Христовог.

Због тога у неким деловима земље сутра фарбају јаја која ће прво дати деци да поједу, у част живота и здравља, а остатак ће сутра однети на гробље. Народ каже, да се и мртви „почасте” и обрадују Христовом васкрсењу.

Извор: dnevno.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Тежак ланчани судар код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

У свим школама у Србији од 7. до 10. маја обележава се Недеља сећања и заједништва (објављени и приручници и материјали)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено осам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Киша смањила концентрацију полена у ваздуху

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник се доказао као домаћин трке Националне серије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хладан ваздух стиже крајем дана у Србију, могу се очекивати пљускови

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА