ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Danas je Svetski dan energetske efikasnosti

 

Energetska efikasnost podrazumeva smanjenje gubitka energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti i može se realizovati kako u oblasti proizvodnje, tako i u oblasti potrošnje energije. Svako od nas, potrošnju energije može svesti na najmanju moguću meru, ne umanjujući svoj standard, i pri tom uštedeti novac. Primenom savremenih tehnologija edukacijom, podizanjem svesti moguće je ostvariti racionalno upravljanje energetskim resursima, odnosno, moguće je znatno smanjiti godišnje finansijske izdatke.

Na žalost, na Svetski dan energetske efikasnosti – 5. mart, Srbija nema baš mnogo razloga za slavlje, jer troši dvostruko više energije od svetskog proseka. Šta znači imati dobro izolovan stan ili kuću najbolje se videlo tokom februarskih ledenih dana. Ipak, stvari neće dugo tako ostati jer će po najnovijim najavama država u toku ove i narednih godina, projekte na poboljšanju energetske efikasnosti dotirati sa 1,3 milijarde dinara. Uz to, počevši od kraja Septembra tekuće godine, trebali bi da stupe na snagu pravilnici o Energetskoj Efikasnosti putem kojih će svaka nova zgrada uskoro morati da ima energetski pasoš u kome će pisati koliko energije troši.

Po nekim procenama, kuće i zgrade u Srbiji su generalno gledano tako loše izolovane da se kroz zidove i stare prozore izgubi se čak i do 4/5 energije, a samo na neefikasno grejanje ode gotovo 25% potrošnje električne energije.

Stručnjaci kažu da je ulaganje u energetsku efikasnost prilično skupo, ali proračuni govore da se kroz manje račune za struju i grejanje uložena sredstva brzo i isplate. Ipak, pre svega je potrebno podići svest građana o neophodnosti štednje energije.

Prekomernu energiju troše i neefikasni električni uređaji, koji se još prodaju kod nas. U Agenciji za energetsku efikasnost kažu da će to uskoro biti zabranjeno posebnim pravilnikom.

Domaćinstva su najveći rasipnici, ali dosta energije se izgubi i u fabričkim halama i saobraćaju. Domaći propisi moraju se uskladiti sa zahtevima Evropske unije.

Status kandidata koji je Srbija dobila, trebalo bi da ubrza i donošenje dugo najavljivanog zakona o racionalnoj potrošnji energije i osnivanje Fonda energetske efikasnosti.

Izvor: RTS.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Репертоар Народног позоришта Ужице

Још данас топло и суво, од уторка киша и пад температуре

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект