ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас је Светски дан детета

Данас се у целом свету, и у Србији, обележава Светски дан детета.

Светски дан детета обележава се 20. новембра сваке године како би се нагласила важност права детета и подигла свест о потребама деце широм света. Овај дан представља прилику да се подстакне активизам и акција усмерени ка унапређењу добробити, заштите и права деце.

Датум 20. новембра је значајан јер је на тај дан 1959. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила Декларацију о правима детета. Десет година касније, 20. новембра 1989. године, усвојена је Конвенција о правима детета (ЦРЦ) која је прва свеобухватна међународна конвенција која дефинише права детета. Ова конвенција поставља основне стандарде за права детета, укључујући право на образовање, здравствену заштиту, заштиту од злостављања и експлоатације, право на игру и слободу изражавања мишљења.

Циљ Светског дана детета је да се скрене пажња на важност поштовања и унапређења ових права, као и да се подстакну друштва широм света да препознају улогу деце у изградњи бољег света за све. Фокусирање на децу значи улагање у њихово образовање, здравствену заштиту, заштиту од свих облика злостављања, пружање сигурног окружења за раст и развој, као и подршку за остваривање њиховог пуног потенцијала.

Током Светског дана детета, организације, владе, невладине организације и појединци широм света организују различите догађаје, кампање и активности како би привукли пажњу јавности на питања која се тичу деце. Ово може укључивати образовне програме, кампање подизања свести, донаторске акције, спортске догађаје, уметничке перформансе и још много тога. Циљ ових активности је да се подстакне друштво да се ангажује у заштити и унапређењу права деце.

Светски дан детета такође пружа прилику да се истакне потреба за решавањем глобалних проблема који утичу на децу, као што су сиромаштво, образовне неједнакости, насиље, здравствене неједнакости и многи други изазови са којима се деца суочавају широм света.

Овај дан није само подсећање на права деце већ и прилика да се свет подсети да су деца будућност света и да је од суштинског значаја улагати у њихову добробит и подршку како би постали здрави, срећни и продуктивни чланови друштва.

Огласна табла

 

 

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 13. април

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Jednokratna pomoć prijepoljskim porodiljama povećana za preko 100 odsto

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА