-6 C
Uzice
фебруар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DANAS JE SVETI ATANASIJE VELIKI

SPC i vernici danas slave Svetog Atanasija Velikog, kog su tokom čitavog života proganjali jeretici. Malo je svetitelja koji su tako bezobzirno klevetani i tako zločinački gonjeni kao Sveti Atanasije.

Sveti Atanasije Veliki, arhiepiskop aleksandrijski rođen je u Aleksandriji 296. godine i već od detinjstva bio je naklonjen duhovnosti. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, bio je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji gde se proslavio svojom učenošću.

Doprineo je učvršćivanju pravoslavlja a naročito pisanjem Simvola vere koji je na Saboru i usvojen.

Posle Aleksandrove smrti izabran je za arhiepiskopa aleksandrijskog i u tom zvanju, sa manjim prekidima, ostao više od 40 godina.

Svetog Atanasija su tokom čitavog života proganjali jeretici. Progonili su ga carevi Konstancije, Julijan i Valent, jeretik Arije i njegovi sledbenici, episkop Jevsevije nikomidijski i mnogi drugi. Bio je prinuđen da se krije svuda: u bunaru, u grobu, u pustinji, po kućama, a dva puta je bežao i u Rim.

Od 47 godina episkopovanja, više od 15 je proveo u progonstvima i zatvorima. Lrijanci i melitijani su njegov izbor za episkopa dočekali sa neprijateljstvom i klevetama. Evsevijani su u njemu videli glavnu smetnju za svoja popustljiva stremljenja. Na saboru u Tiru 335. godine sveti Atanasije je opovrgao sve optužbe kojima su ga opterećivali, piše u delu „Istočni Oci 4. veka“, koje je izdao Hilandar.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Spasli vuka iz zaleđene reke misleći da je pas

Oglasna Tabla

On je večeras upucan na Voždovcu: Dva metka u leđa trenera bokserske reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Ovako će deca u školama nadoknaditi izgubljene časove: Đacima tri rane subote i raspusti kraći za dan

Oglasna Tabla