2.3 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Данас је Свети Алимпије

Покрај храма подигао је висок столп, попео се на њега и провео на њему у посту и молитви пуних педесет три године. Овај светитељ претрпео је много беде, нарочито од демона. Не само да су га демони разним привиђењима застрашивали, него су га и камењем ударали и дуго му нису давали мира, ни дању ни ноћу.

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог преподобног Алимпија столпника. Многима у Србији ово је крсна слава.

Рођен у Адријанопољу, граду пафлагонијском, одмалена је био предан Богу. Као ђакон служио је у цркви епископу Теодору у томе граду.

Жељан усамљеничког живота и молитве Алимпије се удаљио на неко јелинско гробље ван града, од кога су људи бежали као од страшила због честих демонских привиђења. Он је ту ставио крст и сазидао храм у част свете Ефимије, која му се јавила у сну.

Покрај храма подигао је висок столп, попео се на њега и провео на њему у посту и молитви пуних педесет три године. Ни подсмех људи, ни злоба демона нису могли одатле да га удаље, нити да га поколебају у намери.

Овај светитељ претрпео је много беде, нарочито од демона. Не само да су га демони разним привиђењима застрашивали, него су га и камењем ударали и дуго му нису давали мира, ни дању ни ноћу.

Алимпије се штитио од демонске силе крсним знамењем и именом Исусовим. Најзад су га побеђени демони оставили и побегли, а људи су почели да га поштују и долазили су код њега ради молитве, утехе, поуке и исцељења.

Около његовог столпа подигла су се два манастира, с једне стране мушки, а с друге женски. У женском манастиру живеле су му мајка и сестра.

Свети Алимпије руководио је монахе и монахиње са свога столпа примером и речима и сијаше свима као сунце са небеса указујући пут ка спасењу.

Био је моћан чудотворац, како за живота тако и после смрти. Поживео је преко сто година и упокојио се 640. године у време цара Ираклија. Од његових светих моштију сачувана је глава у Кутломушком манастиру у Светој Гори.

Кажу да су се још пре његовог рођења показали неки знаци по којима се могло видети да ће његов живот бити чудесан. Према приповедању овај светац је строгим постом и стрпљењем разних недаћа скоро све пустињаке превазишао.
Свети Алимпије на икони се представља у аскетском, тј. пустињачком оделу како седи на свом столпу. Он је заштитник стоке, па се зато на његов дан не упреже стока. По предању, он је прегазио кугу и од тада се она не јавља.
Умро је у 118. години живота.

Izvor:telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla