Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Данас је Савиндан

Широм Србије и српских православних храмова, данас се обележава успомена на просветитеља, принца и првог српског архиепископа – Светог Саву.
Један од највећих храмовних и породичних празника које обележавју Српска православна црква и њени верници је Савиндан или празник Светог Саве. Овај датум светкују многобројне занатлије, а Свети Сава је проглашен и за школску славу. Због тога се, на овај дан, у великом броју образовних установа организују представе посвећене српском светитељу.

Свети Сава је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко Немањић, а када се замонашио узео је име Сава. Своју најзнчајнију мисију, Сава је обавио 1219. године у Никеји када је издејствовао аутокефалност српске православне цркве.

Дан када је свети Сава преминуо, црква је установила као дан када ће се обележавати успомена на лик, живот и дело првог српског архиепископа. Почетком 19. века спевана је химна утемељивачу самосталне Српске православне цркве, а за школску славу проглашен је одлуком Совјета Књажества Србског у јануару 1840. године.

Празник се традиционално обележава литургијама широм српских храмова, а највећи број људи се окупи у Храму Светог Саве на Врачару. Савиндан се обележава и на Православном богословском факултету, највишој образовној установи Српске православне цркве, а најбољим ученицима, професорима и образовним установама уручују се Светосавске награде.

О томе колико се у српском народу поштује и слави чувени просветитељ и светац, говори низ манифестација и почасти које се организују у његову част. По његовом имену названа су многобројна места у Србији, а на месту где су спаљене његове мошти, на Врачару, подигнут је највећи православни храм на Балкану.

Најпознатија дела Светог Саве су “Житије светог Симеона”, драгоценост српске средњовековне књижевности као и “Студенички типик“ којим је прописао уређење и организацију манастирске управе, молитве, исхране и поста а који се сматра “првим уставом Српске православне цркве“.

За овај празник везују се и многобројна народна веровања. Највећи део њих односи се на пастире, стоку и вукове. Наиме, веровало се да се на Савиндан стока не сме изводити у шуму, како би се заштитила од вукова. Нису се користитила сечива ни бритве како би вуцима чељусти остале склопљене. Верује се да и ако на овај дан грми, десиће се важни догађаји у држави.

На Савиндан нема наставе, али ђаци и наставници присуствују приредбама, сечењу славског колача и одлазе у цркву. Овај датум се прославља исто као и све друге крсне славе, припремом славског колача, кољива и вина, и освештањем које обавља свештенство Цркве.

Извор:serbia.com

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Dok je Užica živeće Antara“ : Užičani se dirljivim porukama opraštaju od Radomira Antića

Oglasna Tabla

Još 2 nova slučaja u Zlatiborskom okrugu, Užice i dalje 4 zaražena

Oglasna Tabla

Aktivnosti Gorske službe spasavanja Požega u vreme koronavirusa

Oglasna Tabla

Još 292 obolelih od korone, sedmoro preminulo u poslednjih 24 časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje poljoprivrednih proizvođača tokom trajanja policijskog časa

Oglasna Tabla

Obaveštenje – dozvole za kretanje u vreme policijskog časa radi pružanja medicinske pomoći bolesnim, nepokretnim i teško pokretnim licima

Oglasna Tabla

U Institutu Dedinje zaraženo 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenata: Nije bilo mesta u COVID bolnici

Oglasna Tabla

Kako ćemo slaviti Uskrs za dve nedelje

Oglasna Tabla

Izdravanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa

Oglasna Tabla