Огласна табла
ПРАВОСЛАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас је почела Сиропусна недеља (Недеља праштања) – последња недеља пред Велики пост

СИРОПУСНА НЕДЕЉА, НЕДЕЉА ПРАШТАЊА (грч: Κυριακή των Τυροφάγου); У народу позната и као Сирна недеља, Бела недеља, последња припремна седмица пре почетка Васкршњег поста, у току које се не једе месо, али је дозвољена употреба јаја, млека и млечних производа, тј. „белине“, по чему је и добила назив. Дакле у току ове седмице, разрешен је бели мрс. У среду и петак Сирне недеље почињу Велике метаније, а у древној Црквеној пракси у те дане, служена је и Пређеосвећена Литургија.

Сиропусна недеља почиње по Месним покладама и траје до Белих поклада. Те седмице се не пости у среду и петак, него се сво време мрси на белом мрсу. У току читаве недеље се живи мало опуштеније него других седмица, поготово што су ту Покладе. Целе недеље селима круже маскиране поворке.

Око записа у шумадијским селима, градиле су се велике љуљашке, на којима се омладина љуљала, а присутни народ забављао. Записи иначе представљају важно место за село, и не ретко су се око њих одржавали скупови на којима се расправљало о питањима битним за будућност села.

Википедија

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Свете Тројице

У недељу претежно сунчано, повремено нестабилно време!

Невреме уништило око 15 одсто рода малина у Србији

Данас се навршава месец дана од незапамћене трагедије на Врачару

Спектакл у Ужицу: Звезда и бањалучки Борац играју на „Радомиру Антићу“

Kолико је поскупео породични ручак за годину дана

Потрага за поузданим мајстором није лака

Србију у априлу посетило 345.989 туриста, чак 15.417 Руса

Временска прогноза за суботу 03. мај