-4.4 C
Uzice
децембар 6, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Danas je Međunarodni dan zdravlja

Međunarodni dan zdravlja 7. april, biće danas obeležen širom sveta pod sloganom „Zdravlje za sve“. Na ovaj dan osnovana je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja ove godine slavi 70 godina postojanja. Tim povodom, Ujedinjene nacije objavile su seriju poštanskih markica na kojima su poruke mira, poštovanja ljudskih prava, zaštite životne sredine i zdravlja. 

SZO je na Svetski dan zdravlja pozvala svetske lidere da istraju u naporima za ostvarenje ciljeva održivog razvoja na koje su se obavezali 2015. godine, čiji je krajnji cilj unapređenje zdravlja svih.Prema podacima SZO, najmanje polovina svetske populacije trenutno nije u mogućnosti da dobije osnovne zdravstvene usluge. 

SZO je na Svetski dan zdravlja ukazala da je u svetu blizu milijardu ljudi siromašno, a da je istovremeno prisiljeno da plaća zdravstvene usluge. 

Prema podacima te organizacije, više od 800 miliona ljudi, odnosno gotovo 12 odsto populacije, potroši 10 odsto budžeta domaćinstva na zdravstvene troškove za sebe, bolesno dete ili drugog člana porodice, što predstavlja prekomerni trošak i veliki globalni problem. 

Kako su preneli beogradski mediji, na Svetski dan zdravlja, stanovnici Srbije ne mogu da se pohvale dobrim zdravljem, s obzirom da je od 2007. do 2016. godine u Srbiji uočen porast opšte stope smrtnosti za 2,6 odsto. 

Više od polovine svih smrtnih ishoda, 51,7 odsto, posledica je bolesti srca i krvnih sudova, a gotovo svaka peta umrla osoba u 2016. podlegla je malignim tumorima, objavile su Večernje novosti. 

Prema dostupnosti i kvalitetu zdravstvene zaštite, Srbija je trenutno na 20. mestu među 34 evropske države.

Izvor:www.b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tragičan kraj: Dobrila pronađena mrtva

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana sunčano i malo toplije: Temperatura do 11 stepeni

Oglasna Tabla

Ugašen požar u zlatiborskom hotelu Narcis, nema povređenih

Oglasna Tabla

Nema popusta na „crni petak“, samo na crveno slovo i krsnu slavu!

Oglasna Tabla

U oktobru Zlatibor bio najposećenije turističko mesto u Srbiji

Oglasna Tabla

Balkansko Prvenstvo u karateu: Lidija Trmčić i Jana Radović u borbi za medalju

Oglasna Tabla

Manastir Rujan čeka freskopisce (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

Oglasna Tabla

Uhapšen lekar u Priboju: Primao mito i pravio lažne izveštaje, privedeno još petoro

Oglasna Tabla