Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас је Међународни дан мушкараца, а ево зашто се слави!

Већ 22 године сваког 19. новембра обележава се Међународни дан мушкараца који има за циљ превазилажење родних разлика и доприносу родној равнотежи.
Празник се обележава од 1999. године у Тринидаду и Тобагу, а током година стекао је потпору многих појединаца и удружења попут Уједињених нација.

То је прилика за наглашавање дискриминације према мушкарцима и дечацима те прославу њихових постигнућа и доприноса, посебно за њихове доприносе заједници, породици, браку и бризи за децу.

“Не посматрај. Реагуј!” против патријархата
Иницијатива “Не посматрај. Реагуј!” сматра да је управо зато важно да обележавамо овај дан и да на тај начин избијамо из руку све „аргументе“ конзервативних мушкараца и жена о томе да су мушкарци угрожени.

“Патријархат, поред жена угрожава и мушкарце. Он од њих тражи да буду “јаки”, да не показују емоције и страх, да се непрекидно такмиче, да доминирају, а такви захтеви креирају притисак на мушкарце, изазивају напетост и стрес и угрожавају здравље”, наводе они.

Ова Иницијатива позива мушкарце у својој околини да ураде превентивни преглед срца и крвних судова, или абдомена, провере крвни притисак, измере ниво шећер у крви, оду на ПСА тест…

“У 21. веку улога мушкараца се значајно изменила. Зато је веома важно разговарати са младима о улози мушкараца у друштву, партнерским односима, љубави, родитељству и патријархату. Учешће мушкарца, као савезника и партнера је веома значајно у борби против насиља над женама и девојчицама. Хајде на данашњи дан и то да похвалимо”, истичу представници “Не посматрај. Реагуј!.

Они позивају мушкарце да буду савезници у борби против насиља према женама и да се прикључе потписујући Повељу на www.reaguj.org.

Извор: BiZLife

Фото: Pixabay

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поскупљење путарине на аутопуту „Милош Велики”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: “Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обичаји правих српских домаћица: Тањир се никада не враћа празан

ОГЛАСНА ТАБЛА