ОГЛАСНА ТАБЛА
ПРАВОСЛАВЉЕ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас је духовни уторак


Српска православна црква данас обележава Духовски уторак, трећи дан једног од највећих празника који знамо као Духови, Тројица или Силазак Светог Духа на Апостоле, који се обележава 50. дан после Ускрса и десети дан после Спасовдана. Као и претходна два дана и овај датум је црвено слово.

Он припада низу празника везаних за Свету Тројицу, који почињу на дан када је Дух Господњи сишао на апостоле.

За овај празник везани су бројни обичаји. Током читаве седмице наставља се празновање, а верници верују да ће онима који буду постили ићи све наопако.

Под у храмовима се на празник Силаска Светог Духа на Апостоле покрива травом, гране липе се прислањају поред зидова или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем, пишу Новости

Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије, те они који обилазе манастире траже опрост грехова или лек за болест.

Такође, веровање каже да се на Духовски уторак не ваља пети по дрвећу да се не би духови узнемирили.

Овај обичај води порекло од првих хришћана, који су га првобитно преузели од Јевреја, који су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће.

Њих је то подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, с обзиром да су у пустињи становали у колибама које су биле изграђене од грања и лишћа.

Народ се окупља да плете венчиће од траве у храму на Духове, а потом те венчиће носе кућама и остављају их поред иконе и кандила. Међутим, велики број верника такође носи венчиће у својим торбама и аутомобилима.

Наиме, многи верници стављају у своје џепове, торбе и ташне венчиће за добру срећу и напредак, те без обзира што се ради о обичају који је новијег датума, он суштински наставља стару традицију.

Извор: Златибор прес/Телеграф

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа

Судар мотора и аутомобила у тунелу код Златибора, повређени мотоциклиста пребачен у болницу

Врели талас у Србији, данас још топлије

Пренос утакмице Србија – Словенија у ГКЦ-у

Мамбо Џамбо у Градском културном центру

Трибина „Националног центра за едукацију о спорту 2024“ у Ужицу

Први „ПП Фест” од 4. до 7. јула