Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас је државни празник у Србији: Обележава се Дан примирја (ПОБЕДЕ) у Првом светском рату

 

Данас се у Србији и широм света низом манифестација од 11 сати обележава Дан примирја у Првом светском рату.

Дан примирја као државни празник установљен је у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 сати потписано примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Државна церемонија полагања венаца поводом обележавања 103. годишњице Дана примирја, коју организује Одбор Владе Србије за неговање традиције ослободилацких ратова са Амбасадом Србије у Северној Македонији, биће одржана на Српском војничком гробљу у Битољу. Церемонију ће предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

У Београду ће Дан примирја бити обележен полагањем венаца на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу. Венце ће на то место положити председник Скупштине Ивица Дачић, министарка за рад и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Дарија Кисић Тепавчевић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, заменик градоначелника Горан Весић, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, дипломатског кора.

Осим тога, церемоније поводом Дана примирја у Београду ће бити одржане и на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руским војницима страдалим у Првом светском рату и на гробљу Комонвелта. Дан Примирја ће у српској престоници бити обележен и изложбом „Дани рамонди, васкрсавајућих драгуља Балканског полуострва“ која ће у подне бити отворена у Ботаничкој башти „Јевремовац“. На изложби, која ће бити отворена до 15. новембра посетиоци ће на атрактивним паноима моћи да се упознају са биологијом, екологијом и физиологијом наталијине рамонде и српске рамонде, а биће изложени и живи примерци тих врста.

На Дан примирја чувар српског војничког гробља из Првог светског рата Зеитинлик из Солуна ђорђе Михаиловић примиће награду „Мајка Србија“ за изузетан допринос у области односа матичцне дрзаве и дијаспоре, а награду ће му данас у Конзулату у Солуну уручити министар спољних послова Никола Селаковић. Дан примирја у Србији је државни празник од 2011. године, а свечано и на највишем нивоу се обележава посебно у земљама победницама Великој Британији, Француској, Италији, Русији, САД, Новом Зеланду, и Белгији.

Тога дана Србија се са поносом и пијететом сећа на стотине хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године – 1914. до 1918. Као главни мотив за амблем празника користи се цвет Наталијина рамонда, угрожена врста која расте на истоку Србије и на планини Ниџе на највишем врху Кајмакчалана, а на којој је српска војска под командом војводе Живојина Мишића водила жестоке борбе против Бугара како би створила услове за пробој Солунског фронта.

Симболика цвета је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, а познат је и као цвет феникс, јер чак и када се потпуно осуши и кад се залије може да оживи, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата. У амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. У Србији је овај дан први пут званично обележен 2012. године.

У среду после подне почасна јединица Гарде Војске Србије са Савске терасе Београдске тврђаве извршиле су почасну артиљеријску паљбу у част Дана примирја уз највише војне почасти, интонирање државне химне Србије и подизање заставе.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА