ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Данас је државни празник у Србији: Обележава се Дан примирја (ПОБЕДЕ) у Првом светском рату

 

Данас се у Србији и широм света низом манифестација од 11 сати обележава Дан примирја у Првом светском рату.

Дан примирја као државни празник установљен је у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 сати потписано примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Државна церемонија полагања венаца поводом обележавања 103. годишњице Дана примирја, коју организује Одбор Владе Србије за неговање традиције ослободилацких ратова са Амбасадом Србије у Северној Македонији, биће одржана на Српском војничком гробљу у Битољу. Церемонију ће предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

У Београду ће Дан примирја бити обележен полагањем венаца на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу. Венце ће на то место положити председник Скупштине Ивица Дачић, министарка за рад и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Дарија Кисић Тепавчевић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, заменик градоначелника Горан Весић, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, дипломатског кора.

Осим тога, церемоније поводом Дана примирја у Београду ће бити одржане и на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руским војницима страдалим у Првом светском рату и на гробљу Комонвелта. Дан Примирја ће у српској престоници бити обележен и изложбом „Дани рамонди, васкрсавајућих драгуља Балканског полуострва“ која ће у подне бити отворена у Ботаничкој башти „Јевремовац“. На изложби, која ће бити отворена до 15. новембра посетиоци ће на атрактивним паноима моћи да се упознају са биологијом, екологијом и физиологијом наталијине рамонде и српске рамонде, а биће изложени и живи примерци тих врста.

На Дан примирја чувар српског војничког гробља из Првог светског рата Зеитинлик из Солуна ђорђе Михаиловић примиће награду „Мајка Србија“ за изузетан допринос у области односа матичцне дрзаве и дијаспоре, а награду ће му данас у Конзулату у Солуну уручити министар спољних послова Никола Селаковић. Дан примирја у Србији је државни празник од 2011. године, а свечано и на највишем нивоу се обележава посебно у земљама победницама Великој Британији, Француској, Италији, Русији, САД, Новом Зеланду, и Белгији.

Тога дана Србија се са поносом и пијететом сећа на стотине хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године – 1914. до 1918. Као главни мотив за амблем празника користи се цвет Наталијина рамонда, угрожена врста која расте на истоку Србије и на планини Ниџе на највишем врху Кајмакчалана, а на којој је српска војска под командом војводе Живојина Мишића водила жестоке борбе против Бугара како би створила услове за пробој Солунског фронта.

Симболика цвета је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, а познат је и као цвет феникс, јер чак и када се потпуно осуши и кад се залије може да оживи, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата. У амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. У Србији је овај дан први пут званично обележен 2012. године.

У среду после подне почасна јединица Гарде Војске Србије са Савске терасе Београдске тврђаве извршиле су почасну артиљеријску паљбу у част Дана примирја уз највише војне почасти, интонирање државне химне Србије и подизање заставе.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)