10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Danas je Dan vojske Srbije

BEOGRAD – Vojska Srbije danas obeležava svoj dan u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka 23. aprila 1815. godine.

Ministar odbrane Zoran Đorđević poručio da se Srbija sa sigurnošću može osloniti na svoju vojsku čiji će pripadnici uvek biti spremni da odgovore na najkompleksnije zadatke, kao i da će država ostati dosledna poziciji vojne neutralnosti.

„Građani Srbije veruju svojoj vojsci i vole je. Vojska je uvek bila i biće uz svoj narod, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu kao i uključenju naše države u evropske integracije“, rekao je Đorđević sinoć na prijemu podovom Dana Vojske u Domu garde na Topčideru.

Đorđević je istakao da se i ove godine nizom akivonsti obeležava Dan Vojske Srbije 23. april, kao sećanje na dan kada je podignut Drugi srpski ustanak – Takovski ustanak.

Tokom obeležavanja Dana VS uručena su odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izvedena je pocasna artiljerijska paljba, kao i promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde u Beogradu i Vojnog orkestra u Nišu, a u Vojnom muzeju na Kalemegdanu postavljena je izložba „Povlačenje preko Albanije i boravak na Krfu“.

Pripadnicima Ministarstva odbrane i VS biće dodeljene godišnje nagrade za najbolji naucno-istraživacki projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad dok će na Spomenik neznanom junaku na Avali i u Takovu kod Gornjeg Milanovca biti položeni venci.

Centralna proslava Dana Vojske Srbije i Dana pobede nad fašizmom biće organizovana 9. maja u Zrenjaninu i tom prilikom, jedinice VS izvešce pešadijski defile centralnim gradskim ulicama dok ce avijacija izvršiti prelet iznad Zrenjanina.

U Takovu će danas biti obeležena 201. godišnjica izbijanja Drugog srpskog ustanka.

Državnu ceremoniju predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i položiće venac Vlade Srbije u Spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak“ u Takovu.

Izvor: Tanjug/foto:vs.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla