Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас је 29. новембар: Дан када се родила Југославија! (ВИДЕО)

Прошло је 79 година од Другог заседања АВНОЈ-а у Јајцу, на коме су ударени темељи социјалистичке Југославије. На данашњи 1943. на Другом заседању АВНОЈ-а у Јајцу (БиХ),у Другом светском рату ударени темељи нове, социјалистичке Југославије. 29. новембар слављен је готово шест деценија као државни празник СФРЈ, а званично је укинут после више од десет година од распада те заједнице – новембра 2002. Тај датум је ушао у историју 29. новембра 1943. године, када је одржано Друго заседање АВНОЈ-а у Јајцу, на коме је донета одлука о федералном устројству Југославије, а краљевској влади забрањен повратак у земљу.

АВНОЈ је тада проглашен за врховно законодавно и извршно државно тело, које је донело историјске одлуке о уређењу Југославије. Тим одлукама уставног карактера изграђени су врховни државни органи нове Југославије, па је због тога тај датум записан као дан стварања нове Југославије.

АВНОЈ је одлучио и да се нова Југославија изгради на демократском принципу као државна заједница равноправних народа. Јосип Броз Тито, генерални секретар Комунистичке партије Југославије и врховни командант Народно-ослободилачке војске и партизанских одреда Југославије проглашен је за маршала Југославије.

После завршетка рата, од 1945. године, 29. новембар се славио као дан Републике и био један од највећих празника у некадашњој СФРЈ.  Према тадашњем Закону о државним празницима прослављао се два нерадна дана, уз свечане академије у главним градовима република бивше државе, почасне плотуне, а 1964. установљена је и награда АВНОЈ-а. Ђаци прваци су добијали црвене пионирске мараме, дељена су разна ордења.

Последњи пут овај празник обележен је у Србији 2001, јер га је Савезна скупштина званично укинула тек средином новембра следеће године. До 1997. године 29. новембар је слављен као дан сећања на Друго заседање АВНОЈ-а, али је од тада почео да се празнује као дан када је 1945. Југославија и формално престала да буде монархија и постала република. Та замена настала је као израз критике да је СРЈ наставила да обележава празник непостојеће државе – федерације шест република – која се распала 1991.

Извор:Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стање на путевима: Снег на коловозу

ОГЛАСНА ТАБЛА