4.9 C
Uzice
март 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DANAS ISTIČE ROK ZA ZAMENU VOZAČKIH DOZVOLA

Kazna za vozače koji sa starom dozvolom budu zatečeni u vožnji je od 6.000 do 20.000 dinara, plus dva kaznena poena, ako je prošlo manje od šest meseci od dana kada je dozvola istekla, dok je za duži period kazna 15.000 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom.

Naknada za troškove izrade vozačke dozvole je 255 dinara, a toj sumi treba dodati i naknadu za izdavanje vozačke dozvole od 621 dinar, kao i Republičku administrativnu taksu od 700 dinara.

Nova vozačka dozvola može da se nabavi na dva načina – odlaskom u policijsku stanicu ili onlajn.

U policijsku stanicu treba da odnesete staru dozvolu i ako imate biometrijska dokumenta, popunite svega jedan obrazac i dozvola ce biti gotova za sedam dana.

Zahtev za izdavanje nove dozvole moguće je uputiti i onlajn, preko e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

Vozači koji u nekom dužem periodu nisu produžili dozvolu nemaju razloga za brigu, jer je reč o formalnosti, odnosno, niko neće ostati bez dozvole, niti će morati ponovo da polaže vozački ispit. Tako da će neko, kome je pre 10 godina istekla dozvola, moći da ode u policijsku stanicu i dobije novu dozvolu.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozačku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novcane kazne – ukoliko nemaju novi dokument, a upravljaju vozilom.

Prethodno je rok za zamenu dozvola bio 10. jun 2014. godine, ali je kasnije produžen do 10. juna ove godine.

Vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se dosada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

Izvor:blic.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčano i toplije, do 15 stepeni

Oglasna Tabla

ONI SU PONOS UŽICA! Anđela, Jovana i Petar iz Užica osvojili prva tri mesta na državnom takmičenju iz matematike

Oglasna Tabla

Užička policija: Nije prijavljeno da nepoznate osobe pozivaju decu da uđu u beli kombi

Oglasna Tabla