Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас 25. мај, у СФРЈ слављен као Дан младости

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Данашњи датум је некада у социјалистичкој Југославији слављен као Дан младости, посебан празник, који је с једне стране сматран рођенданом Јосипа Броза Тита, а с друге представљао манифестацију опште радости, прославу младости и оптимизма.

Хиљаде младих људи из целе Југославије учествовало је сваке године у низу манифестација везаних за прославу Дана младости.

Штафета је полазила из различитих делова земље, у складу с тада стандардном применом кључа, односно равноправне заступљености, да би потом била ношена рукама младих који су је проносили широм земље.

Обилазила је читаву Југославију, а кулминација је била манифестација, слет, на тадашњем Стадиону ЈНА, где је предавана Јосипу Брозу Титу.

Сваке године су мењена полазна места, руте, и они који су штафету предавали председнику.

Иако 25. мај није у стварности био рођендан Јосипа Броза Тита, био је то заправо 7. мај, он је био прихваћен као датум прослављања.

Од Другог светског рата 25. мај обележаван је као рођендан маршала Тита, да би почев од 1957. године, управо на његову иницијативу, био називан Даном младости.

Штафете, украшене палице, тада називане „Титова штафета“, које су најчешће носиле и некакву поруку, а у сваком случају имале симболички значај, мењале су изглед и форму.

У социјалистичкој Југославији, штафета се појавила на иницијативу омладинске огранизације Крагујевца, почев од 1945.

Тих година, маршалу Титу је предавано више штафетних палица, а не само једна као доцније.

Занимљиво је да је прве године свечана предаја штафета обављена у Загребу.

Потом се то догађало у Београду, и то пред здањем Белог двора, закључно с 1956. годином.

Од тада читава манифестација је називана Дан младости, а штафета је додељивана на Стадиону ЈНА, грађеном до 1951, иако је коришћен од краја 1949.

На стадиону је притом одржаван велики слет, с низом пригодних игара и гестова и мање-више јасном симболиком у духу вредносног модела оног времена.

Наглашаване су поруке везане за изградњу социјализма, радничког самоуправљања, тековине НОБ-а, доцније и несврставања, и посебно је наглашавана парола о братству и јединству.

Манифестације те врсте биле су уопште карактеристичне за оновремене социјалистичке земље, у складу с тада широко негованим култом личности, уосталом уопште присутним у ауторитарним друштвима.

Дан младости на тај начин прослављан је од 1957. до 1979. године, када је штафета последњи пут уручена Јосипу Брозу Титу на Стадиону ЈНА.

Он је последњем доносиоцу штафете уобичајено поклањао златан сат.

Прославе Дана младости настављене су, у складу с тадашњом паролом – И после Тита -Тито, све до 1987. Дакле и пошто је Јосип Броз Тито преминуо 4. маја 1980.

Те године штафета је положена на његов одар у холу Скупштине тадашње СФРЈ.

Од тада, штафету је на Стадиону ЈНА примао први човек Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Последњи слет о Дану младости одржан је 25. маја 1987.

Јануара наредне 1988, одлучено је да се штафета и пратеће манифестације обуставе.

Те 1987, штафета младости била је пропраћена озбиљним скандалом. Ликовно решење плаката поводом Дана младости које је те године израдила уметничка група Нови колективизам, саставни део покрета „Неуе Слоwенисће Кунст“, био је очигледна прерада нацистичког пропагандног плаката.

Аутор рада који је прерађен био је Рихард Клајн (1890 – 1967) познати немачки уметник, руководилац Минхенске школе примењених уметности, који је кулминацију утицаја доживео у време нацизма, бројним, слављеним, пропагандим радовима. Намера је несумњиво било указивање на заједничке црте или сличности тоталитарних режима.

Иако се у сећању већине негдашњих грађана Југославије, штафета, као и слет, везују за прославу Дана младости, они су заправо у нашој историји битно старији.

У време Краљевине Југославије, и раније, одржавани су соколски слетови, такође као манифестације младости, здравља, оптимизма. Тада више као спортско-патриотски скупови, у складу с пансловенским начелима соколског покрета.

Уосталом и химна која је коришћена у социјалистичкој Југославији „Хеј Словени“, иако је све време тражено друго решење, заправо је соколска свечана песма, позната широм словенског света.

Чак и сама штафета коришћена је и раније. Позната је рецимо соколска штафета ношена 1935. године, од Сарајева до Опленца, на гробно место краља Александра Карађордевића, творца Југославије.

Претходних година, 25. мај, некада Дан младости, по правилу је био повод за окупљања поштовалаца дела Јосипа Броза Тита, и уопште оних који се с носталгијом сећају негдашње Југославије.

Фото: РИНА

ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Представљање активности спроведених у циљу ревизије Плана квалитета ваздуха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због поплава евакуисане 24 особе, укључујући деветоро деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најјефтиније дестинације за летовање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА