Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Dan otvorenih vrata Umetničke škole Užice: prilika za sigurnost u izboru budućeg zanimanja

U sklopu priprema za upis nove generacije učenika, Umetnička škola Užice je, 10. aprila, organizovala Dan otvorenih vrata, aktivnost koja podrazumeva da svi zainteresovani, učenici osmog razreda osnovnih  škola iz regiona, i njihovi roditelji, mogu da dođu, upoznaju se sa načinom rada, nastavnim planom, opštim i stručnim obrazovanjem po smerovima, prostorom u kome se izvodi nastava i slično. Ova, prva u nizu ovakvih aktivnosti, budući da je drugi Dan otvorenih vrata Umetničke škole planiran za 22. maj,  bitna je za buduće srednješkolce radi sticanja uvida u ono šta ih očekuje, ukoliko se opredele za upis u ovu školu, da postave pitanja kojima bi razjasnili sve nedoumice, a za roditelje da steknu uvid i u buduće obrazovanje dece,  i da upoznaju nastavno osoblje koje će raditi sa decom i slično. Za svaku posetu pojedinačno, bilo je obezbeđeno nastavno osoblje koje je zainteresovane pratilo u obilasku prostorija, a njih zadatak je bio da pokažu svaki kabinet pojedinačno, ispričaju osnove nastave za svaki smer i da pokažu radove sadašnjih i bivših generacija kako bi potencijalni učenici i roditelji na konkretnim primerima stekli uvid u praktično stvaralaštvo učenika škole. Đaci koji su se tokom obilaska zatekli u kabinetima na nastavi bili su više nego raspoloženi da budućim kolegama odgovore na pitanja, a profesori da ih detaljnije  informišu o nastavi.

-Za ovu godinu planirali smo upis na pet smerova: tehničar dizajna grafike,  i likovni tehničar po 10 učenika, konzervator kulturnih dobara, grnačar-umetnička keramika, i drvorezbar po 7 učenika. Trudimo se da odabirom smerova pratimo dešavanja na umetničkoj sceni u smisu potreba za pojedinim profilima i kada je u pitanju upis na neki od fakulteta za koje se u ovoj školi stiče i opšte i specijalističko obrazovanje, ali i kada su u pitanju mogućnost da deca, nakon mature, mogu da sebi obezbede posao i ako ne nastave dalje školovanje. Bitno je istaći da završetkom školovanja u Umetničkoj školi, svaki učenik, na svakom od smerova „ima zanat“ u rukama pa je i to jedna od sigurnosti i za roditelje, ali i za decu, što je jako bitno u ovo vreme koje na prvom mestu postavlja pitanje zaposlenja nakon školovanja. Osim toga, obrazovanje koje se stiče u ovoj školi dosta je široko, a njegov kvalitet potvrđuje upis velikog broja bivših đaka na fakultete i to ne samo one umetničkog opredeljenja, i akademije.  Potvrdu našeg rada čini veliki procenat upisa đaka na fakultet, što znači i visok procenat njih koji polože prijemne, koji ni malo nisu laki, i gotovo svi iste i završe sa odličnim prosekom, a neretko se dešava da nastave dalje stručno usavršavanje na postidiplomskih i doktorskim studijama u zemlji i  u inostranstvu- kaže direktorka, Sofija Bunardžić.

Bunardžićeva ističe i da su ovakve aktivnosti škole pred upis, uobičajene već godinama, upravo zbog toga što su se pokazale kao efikasne:

-Deca na ovaj način stiču zaista detaljna saznanja o tome šta i kako se radi u našoj školi, upoznaju profesore, način rada, kabinete, sve ono što ih čeka  u procesu obrazovanja  ukoliko se opredele za Umetničku školu. U odnosu na druge škole u gradu ,kao strukovna srednja škola,  mi imamo mali broj učenika, te tako imamo pogodnost koja je jako bitna a to je nešto najpribližnije individualnoj  nastavi. Broj đaka po smerovima je mali, od 7 do 10, tako da svaki profesor može da se posveti pojedinačno, svakom od njih, a to je jako bito i za razvoj kreativnosti, za detaljnije upućivanje u „tajne“ struke, za rad na njihovo individualnosti, a za roditelje je to bitno jer znaju kome da se obrate za svaku informaciju što se tiče napretka deteta u obrazovanju. Takav način rada daje za rezultat da mnogi naši bivši učenici, sada već odrasli ljudi, studenti ili priznati umetnici ili akademski građani često dolaze u školu, budući da su ovde i stekli prijatelje, bivše profesore, koji im ostaju podrška i tokom dalje karijere.

Za upis u Umetničku školu Užice biće organizovana i pripremna nastava koja je besplatna za sve kandidate na kojoj će se spremati za sve ono što ih očekuje na prijemnom ispitu. Nastava će se izvoditi svake subote u maju mesecu,(4. , 11., 18., i 25. maja) od 10 do 13 časova.

Prijemni ispiti su od 31. maja do 2. juna i to: crtanje 31. maja, slikanje 1. juna, i vajanje 2. juna.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

На репертоару биоскопа КЦ Златибор нови филмови

ОГЛАСНА ТАБЛА