ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дан науке и иновација у Ужицу (ВИДЕО)

У оквиру националне кампање “Србија земља науке, земља иновација” у Ужицу  је одржан “Дан науке и иновација”. Домаћин догађаја који организује Министарство науке и технолошког развоја била је Академија струковних студија Западна Србија у сарадњи са градом и РРА Златибор. била је ово прилика да се присутнима представе пројекти локалних предузетника и студената, а са друге стране да се грађанима Ужица представе доступне мере и фондови у овој области.

Према речима посебног саветника министра науке, технолошког развоја и иновација Јована Милића  овакви скупови имају јасно дефинисане циљне групе којима се обраћају.

“Наша циљна група су ученици, студенти, професори али и сви физичка лица која желе да покрену сопствени бизнис. Ужице се везује за машинску индустрију, то је чињеница али у вашем граду имамо сјајан иновациони центар који фионансирамо и један на Златибору, јер мислимо да је будућност вашег града заснована на иновационим технологијама. Уз подршку државе, локалне самоуправе и стручних људи мислим да ће Ужице постати веома значајан ИТ центар. Овде смо данас да им предочимо све могућности, мере и фондове коју могу користити”.

Град Ужице је по речима Предрага Гавовића помоћника градоначелнице Ужица, град који образовање ставља на прво место. То показује огромним улагањима у објекте школа али и подршком у реализацији бројних пројеката.

“Регионални иновациони стартап центар основали смо са циљем системске подршке иновацијама и младим предузетницима, а са жељом да даље развијамо систем дуалног образовања у току ове године отворићемо савремен Регионални тренинг центар у Крчагову. Поуздан смо партнер и када је реч о пројектима наших високошколских установа, нарочито када је реч о пројектима чији је циљ унапређење научног и истраживачког рада.

Знамо да су у модерном друштву научне и технолошке иновације веома значајне и да даљи напредак и развој у великој мери зависе од њих. Зато се радујемо никада већим улагањима државе у ову област и свим новим пројектима који нас очекују у наредних неколико година”, нагласио је Гавовић.

Славко Лукић директор РРА Златибор истиче да је данашњи догађај још једна потврда велике подршке Владе Републике Србије и ресорног министарства.

“Држава улаже велика средства у децентрализацију програма подршке за иновације а подаци говоре о ефектима. 3,8 милијарди евра вредан је извоз ИКТ индустрије и то је више од онога што извози пољопривреда. Регионални иновациони ценатр у Ужицу окупља више од 80 младих програмера и других институција, формирали смо удружење и користимо све фондове о којима ће и на овом скупу бити речи. Ту смо даподржимо почетнике и страртапове у свим  областима”.

Није случајно што је Академија струковни студија домаћин овог догађаја, јер по речима Љубице Диковић председнице Академије, наука је за ову установу веома битна.

“У свом раду много улажемо у развој научног кадра, научне сарадње са другим установама у земљи и иностранству. Бавимо се промоцијом науке и организатори смо 13 међународних научних конференција. Имамо веома добру везу са привредом, а наши студенти потпуно оспособљени излазе на тржиште рада”.

“Дану науке и иновација” присуствовали су и ученици основних и средњих школа, у чијој настави се у значајној мери користе савремена опрема и технолошке иновације. Није мали број оних који су у претходном периоду остварили запажене резултате у тој области.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Омладинска картица – ПРИЈАВИ СЕ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас отварање нове пумпе на ауто – путу „Милош Велики” у смеру ка Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за регистрацију тротинета, казне и до 120.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Корисници црногорских ТАГ уређаја од данас без заустављања на наплатним станицама у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трка „Небески висови“ у суботу 20. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас веома топло, а онда нагла промена времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грејна сезона званично се завршава данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанка Лидија Трмчић шампиоинка државе у каратеу

ОГЛАСНА ТАБЛА