OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дан безбедног интернета 8. фебруар


 

Србија предњачи по броју деце млађе од 13 година на друштвеним мрежама, показало европско истраживање.

Дан безбедног интернета обележава се 8. фебруара ове године. Бројни савети за родитеље и децу могу се пронаћи на сајту Владе Србије паметно и безбедно, а доступан је и контакт центар на броју 19833.

Србија предњачи по броју деце млађе од 13 година која користе друштвене мреже, показало је најновије истраживање Деца Европе на интернету спроведено у 19 европских земаља. Значајан број деце у Србији између 9 и 11 година  користи друштвене мреже сваки дан – чак 45 одсто док је тај проценат у Немачкој 11.

Истраживање, које је спроведено  2020. године показало је да у неким земљама, као што су Немачка и Словачка, мање од 10 одсто деце узраста 9-16 година, било је узнемирено нечим онлајн, док у Чешкој, Малти, Румунији, Србији, Шпанији и Швајцарској више од 30 одсто деце пријављује да их је у последњих годину дана нешто узнемирило на интернету.

У Србији је значајан број деце и младих узраста од 9 до 16 година који су видели слике сексуалног садржаја током протекле године, чак 50 одсто, у поређењу са Француском где је тај број најмањи (21 проценат). У Србији је шест одсто деце искусило вршњачко насиље на интернету бар једном месечно, а 13 одсто неколико пута у току претходне године.

У Србији је четвртина – 24 одсто деце видело поруке мржње једном месечно или чешће, у поређењу са Пољском, где је тај број највећи (48 одсто), и Немачком где је тај број најмањи (четири процента). У Хрватској је то случај са 11 одсто деце.

Србија је прва земља у Европи по проценту деце која помажу родитељима када наиђу на потешкоће односно не знају да нешто ураде на интернету – 69 одсто деце у Србији је изјавило да је у таквим ситуацијама помогло својим родитељима или старатељима, у односу на 12 одсто деце у Немачкој.

Важно је знати да деца често не говоре родитељима или наставницима када их нешто узнемири на интернету. У Србији мање од половине деце (41 одсто) траже помоћ од родитеља / старатеља када их нешто узнемири онлајн, показало је истраживање Деца Европе на интернету. На сајту Владе Србије паметноибезбедно набројани су неки од најпознатијих изазова на интернету, који могу бити чак и смртоносни.

Постоје и канали образовног карактера који су намењени млађем узрасту. Да би се  стигли до њих могуће је инсталирати апликацију Yоутубе кидс  која нуди 31 препоручени канал за децу. Постоје и други начини контроле безбедне употребе интернета. Такође, постоје и аликације које омогућавају родитељима да контролишу и надгледају како њихова деца користе телефоне, које апликације користе на интернету , кога позивају, ко њих позива, са ким се дописују и где се налазе. Путем апликација може се омогућити блокирање активности које се сматрају неприкладним.

Аутор : BBC News na srpskom

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla