29.3 C
Uzice
август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

„Da pozovemo na odgovornost one koji su slagali roditelje“

Država ne bi smela da podlegne pritisku antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom. 

To je izjavio epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović koji ističe da MMR vakcina nije uzrok autizma.

Radovanović za „Politiku“ ukazuje da je najvažnije pitanje ko je roditelje slagao da su autizam i MMR vakcina povezani.

„Neko može sutra da izmisli da će vakcinisana deca dobiti rak, ali ne može država da prekine vakcinaciju zbog toga. Postoje razne zablude koje se plasiraju…Moramo da pozovemo na odgovornost ljude koji su slagali roditelje“, rekao je Radovanović. 

Većina ljudi koji se protive vakcinaciji u Srbiji je, prema njegovim rečima politički angažovana. 

„Reč je o ksenofobičnim osobama, pripadnicima desničarskih pokreta, koji mrze sve što je strano“, kazao je epidemiolog Radovanović. 

On objašnjava da faktori sredine u ranoj trudnoći utiču na nastanak autizma, kao i nasledni faktori. On je dodao da su u Japanu obustavili vakcinaciju protiv malih boginja, a da je učestalost javljanja autizma ostala ista. 

„I to je jedan od mnogobrojnih dokaza da autizam nema veze sa MMR vakcinom“, naveo je epidemilog i ukazao da su se promenili i kriterijumi za klasifikaciju autizma. 

Na pitanje ima li istine u tvrdnji ministra zdravlja Zlatibora Lončara da antivakcinacijski lobi finansira farmaceutska mafija, Radovanović kaže da je o tome bilo reči na odboru za zdravlje i politiku Skupštine Srbije. 

„Figurativno sam govorio o tome da se farmaceutskim kompanijama više isplati da finansiraju antivakcinacijski pokret, jer se mnogo vise novca potroši za lečenje obolelog detete nego za vakcine, koje su mnogo jeftiniji proizvodi. Ne znam kakva saznanja ima ministar Lončar na tu temu“, rekao je Radovanović.

IZVOR: TANJUG

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla