ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Да ли волите СРЕМУШ? Ова врсте дивљег лука има лековита дејства (ВИДЕО)

Чувени травар Антонијевић тврди да је ова биљка најбољи чистач организма од отрова.

Сремуш има многа лековите својства и популарна је намирница у хомеопатији. Често се користи за лечење високог крвног притиска и проблема са варењем.

Рано пролеће је време када се у шумама, али и на градским пијацама може пронаћи сремуш, невероватно лековита и веома укусна биљка. Како се сремуш правилно користи, и како може да нам поправи здравље, говорио је у емисији на РТС-у Момчило Антонијевић, народни травар.

Сремуш се у народу назива још и дивљи бели лук или медвеђи лук, јер по народном веровању ово је прва ствар коју медвед поједе, кад се пробуди после дугог зимског сна. Ово је још један доказ да животиње инстинктивно знају шта је добро за њихово здравље, јер је сремуш идеално средство за чишћење организма, од токсина накупљених током зимских месеци.

Иначе, сремуш је једна од десетак биљака које су према наредби Министарства заштите животне средине (објављеној у Службеном гласнику), ове године забрањене за скупљање и брање, на територији читаве Србије,  јер спадају у заштићене врсте дивље флоре и фауне. Конкретно дивљи лук не сме да се бере у Срему.

Сремуш је фантастичан биљни лек, за бактеријске и за вирусне инфекције. То је природни антибиотик, који кад се користи у свежем стању ефикасно уништава бактерије, гљивице и вирусе. Лист сремуша најбоље је употребљавати у свежем стању као салату.

Поред снажног антисептичног и антимикробног дејства, дивљи бели лук разређује крв, снижава ниво холестерола и спушта повишен притисак. Посебно се препоручује срчаним болесницима и онима који имају закрчене крвне судове.

Фото:Shutterstock

Извор: Магазин Новости/Ало

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило