0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

DA LI UMETE DA PREPOZNATE SVE SIMPTOME PROBLEMA SA SRCEM?

Kardiovaskularne bolesti trenutno su ubica broj jedan, ispred malignih bolesti, iako stručnjaci kažu da neće još dugo biti tako. Ipak, jako je važno znati šta je potrebno učiniti da do srčanog udara ne bi došlo. Ishrana i fizička aktivnost su najvažnije u prevenciji, kao i izbegavanje alkohola i cigareta.

Muškarci imaju povećani rizik od srčanog udara, ali se taj odnos menja kada žene uđu u menopauzu; tada se rizik dramatično povećava kod žena. Statistička istraživanja su pokazala da godišnje oko deset odsto više žena umire od srčanog udara u odnosu na muškarce. Ali, kako prepoznati da nešto s vašim srcem nije u redu? Stručnjaci kažu da postoje i neki vrlo neobični pokazatelji problema sa srcem, zbog kojih nekad pacijenti ni ne pomisle da su kardiovaskularno ugroženi.

 Bolovi u vratu

Ako stalno osećate bolove u vratu, možda je vreme da prestanete da razmišljate da je reč o bolovima zbog lošeg položaja pri spavanju. Posle srčanog udara, neki pacijenti se prisećaju da su često osećali bol i ukočenost u području vrata. Upravo ovaj simptom mnogi ne povežu s problemom srca jer očekuju „dramatičniju bol“, ukočenost u grudima, ramenima i rukama.

 Vrtoglavica, slabost ili kratak dah

 Više od 40 odsto žena u jednom istraživanju prijavilo je simptom krtkog daha u danima pre srčanog udara. Uzrok ovih simptoma je oslabljena arterija koja ne može da prenosi dovoljno kiseonika. Koronarna bolest arterija, u kojima se sakuplja plak, blokira arterije koje pumpaju krv u srce. Ako je reč o otežanom disanju prouzrokovanim bolestima pluća, najčešće se javlja postepeno.

 Munina ili gorušica

 Iako većina nas očekuje da se „srčani bolovi“ pojave u grudima, ona može da se pojavi bilo gde, čak i u području stomaka. Probavne smetnje i mučnina mogu da budu rani znak srčanog udara. U jednom istraživanju se pokazalo da žene znatno teže osećaju mučninu i smetnje u varenju kao simptom srčanih bolesti. Da biste razlikovali ovakve bolove od gastroenteroloških smetnji, potrebno je pratiti učestalost pojave ovog simptoma. Kod želudačnih smetnji bol postoji određeno vreme, a posle toga intenzitet počinje da slabi. Kod srčanih bolesti, bolovi se javljaju u intervalima i uvek su prilično jakog intenziteta.

 Bolovi u viličnoj kosti i uvetu

Bolovi u vilici mogu da budu glavni simptom koronarnih bolesti i nadolazećeg srčanog udara. Bol može da se proteže sve do uveta, a ponekad može teško da se odredi iz kojeg područja bol uopšte dolazi. Za razliku od bolova uzrokovanih bolnim zubom, poremećajem viličnog zgloba ili infekcijom uveta, ovi bolovi mogu dase prošire sve do ramena i ruke, naročito na levoj strani, pri čemu nikakvi tretmani ne pomažu.

 Erektilna disfunkcija

Jedno istraživanje pokazalo je da se problemi s erekcijom osećaju mesecima ili godinama pre nego što nastupe problemi sa srcem. Suženje arterija može da bude uzrok nedovoljnog dovoda krvi i erektilne disfukcije. Stručnjaci tvrde da se svaki pacijent koji dolazi s tim problemom smatra kardiovaskularnim bolesnikom sve dok se ne dokaže drugačije.

Izvor: nedeljnik.rs/foto:Profimedia

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla

Prodata sevojnička „Budućnost“

Oglasna Tabla