ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Да ли су зимске гуме обавезне од данас чак и на овим пролећним температурама?

Сви смо већ добро запамтили – зимске гуме на возилима обавезне су од 1. новембра до 1. априла, али многи не знају да то не значи да данас морају да пожуре да им замене.

Зимске гуме обавезне су само уколико су на коловозу снег, лед или поледица. Временска прогноза за почетак наредног месеца не предвиђа такве, класичне зимске услове, али саобраћајни стручњаци, због безбедносних али и разлога нагле променљивости времена, ипак саветују да у том периоду имате зимске пнеуматике.

Законом о безбедности саобраћаја (ЗБС) прописано је да од 1. новембра до 1. априла пнеуматици на возилима морају на газећем слоју имати шаре дубоке најмање четири милиметра. ЗБС толерише употребу летњих гума у овом периоду, али ако на коловозу нема снега, леда или поледице.

Ипак, и ту има једна цака. Температура коловоза може да буде знатно нижа од спољне, а и у таквим условима много би боље било да се вози са зимским пнеуматицима, него са летњим. У овом случају не због дубине шаре, већ због саме смеше од које је гума направљена.

Како у Агенцији за безбедност саобраћаја напомињу, спољна температура од 7 степени Целзијуса је “праг” испод којег је употреба зимских гума препоручљива, чак иако вас приликом поласка на пут затекну суви коловози.
– Наиме, на температурама испод 7 степени, летње гуме губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање. Њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици – упозоравају у Агенцији.

Додатна опрема
У периоду од 1. новембра до 1. априла, осим зимских гума, свако возило мора да поседује и зимску опрему, па је изван насељених места, обавезно носити ланце који се у случају дубљег снега монтирају на погонске точкове, посебно на путевима на којима постоји ознака да је то обавезно. У насељеним местима, међутим, возила не морају бити опремљена ланцима. У зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је и лопата.

Подсећамо и да су казне за вожњу без зимских пнеуматика у овом периоду, а ако возите по снегу, леду или поледици, од 10.000 до 20.000 динара за физичко, односно од 60.000 до чак 800.000 динара за правно лице.

БИЗЛифе

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА