OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Da li ste čuli za Rimski most nadomak Užica?

Užičko selo Potočanje mesto gde se nalazi jedan na izgled običan most, ali koji iza sebe krije niz uspomena. Iako ima veliku kulturnu vrednost, preko njega prelaze traktori pa je lokalno stanovništvo pokrenulo inicijativu za zaštitu mosta za koji tvrde da je iz doma Rimljana.

Na samo nekoliko kilometara od Užica nalazi se izuzetno lep most na reci Derventi, pritoci Đetinje.
Nije zaštićen, ne zna se ni kada ni ko ga je sagradio. Ne zna se šta sve pamti lučna ćuprija od sige osim rečnih bujica i brojnih putnika.

„Ovo je Rimski most rađen je u doba Rimljana, kada tačno nije poznato. Ovde je stajao jedan kamen sa rimskim oznakama, on je ispao, da li ga je odnela voda ili ga je neko odneo to niko ne zna. Suština ovog mosta bila je da povezuje dubrovački put, ko je išao sa Kosova iz Novog Pazara zapravo povezivao je Grčku sa Dubrovnikom, Višegrad – Sarajevo – Dubrovnik“, kaže Vladan Ćosović, meštanin sela Gajevi.

Svaki podatak koji se zna o mostu svodi se uglavnom na pretpostavke, priče i legende, ali kustosi tvrde da je na osnovu načina gradnje reč ne o rimskom, već o turskom mostu.

„Putevi koji su tuda prolazili, koji su još uvek vidljivi, konkretno carigradski most nam takođe potvrdjuje da je most iz Turskog perioda, studioznijim istraživanjem, eventualnim arheološkim iskopavanjima bi se došlo do detaljnijih podataka i most bi mogao da se stavi u određenu istorijsku instancu“, navodi kustoskinja Narodnog muzeja Užice Radmila Jović.

Most u okolini Užica zaheva hitnu sanaciju, jer mu preti urušavanje.

„Projekat je urađen, nije bilo sredstava, nije bilo razumevanja ni od muzeja Užice, ni od ljudi iz Kraljeva za finansijsku pomoć da se taj most uradi. Kada god bi se oštetio, tu sam ja i jedan stanovnik koji ovde živi, popravljali most kada se obrusi neki kamen, vratimo ga, naspemo“, dodaje Vladan Ćosović.

Ostaje da se vidi da li će most izdržati do reakcije nadležnih.

„Kolege iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva su izlazile na teren i most će biti uvršćen u nepokretno kulturno dobro u najskorije vreme“, rekla je je Radmila Jović.

Kako se ranije nije pisalo i pričalo o ovoj istorijskoj građevini, malo građana Užica je čulo da most postoji.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ministarstvo sufinansira energetsku efikasnost na lokalu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 29. septembar

Oglasna Tabla

Trend koji nam se nameće: Maske kao apsolutni must-have

Oglasna Tabla

„Šetnja za zdravlje“ u organizaciji Savteovališta za žene obolele od raka „Jefimija“ Užice (VIDEO+FOTO)

Oglasna Tabla

U Užicu nove cene vode i kanalizacije

Oglasna Tabla

Tenis: Korkunov i Obradović nose ITF trofeje sa Zlatibora

Oglasna Tabla

Uskoro vakcinacija protiv sezonskog gripa

Oglasna Tabla

Učešće Turističke organizacije Zlatibor na Svetskom danu turizma

Oglasna Tabla

Građani imaju pravo na povraćaj PDV-a za auto iz Nemačke

Oglasna Tabla