6.9 C
Uzice
децембар 8, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Da li Srbiji nedostaje redovno služenje vojnog roka

„Ustani sad kao vojnik, spreman i jak, da se boriš, ponosni lav, koji nosi barjak Srbije.“
Svetsko fudbalsko prvenstvo. Rusija 2018. Srpski fudbaleri ponosno brane boje naše otadžbine. A podrška stiže sa svih strana. Na trenutak nema podela među navijačima, svi navijaju za majku Srbiju.

Komparacija fudbalera sa vojnicima, izazvala je nezampaćene emocije među Srbima. Da li to znači da je srpskim muškarcima potrebno (ponovno) uvođenje vojnog roka?

Nekada se sin u vojsku pratio uz muziku. Veselje. Ponos porodice. Taj vid tradicije, naglo je prekinut početkom 90tih kada su krenuli ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije. Vojnike su tad pratili uz suze. Ali ne radosnice, kako je bilo uobičajeno. Iako bi trebalo da bude da je čast i ponos braniti otadžbinu od strane agresora.

Do potpunog ukidanja vojnog roka, nove generacije srpskih muškaraca su kasarne zamenili bibliotekama, vrtićima, socijalnim ustanovama… Svi su se odjednom liberalizovali i odlučili na civilno služenje vojnog roka. Ljube ih majke, da se dece ne zamaraju previše. Nadam se samo da su naučili bar da koriste metle, pošto puške sigurno nisu…

Vojni rok je u Srbiji je ukinut januara 2011.godine. Tada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac iz Demokratske stranke. Time je ukinuto i tradicionalno odrastanje muškog stanovništva.

Srpska desnica smatra da je pored profesionalnog oficirskog i vojničkog kadra, potrebno vratiti obavezno služenje vojnog roka. To je od suštinskog obrazovnog i vaspitnog značaja za buduće naraštaje našeg naroda. Obavezno služenje vojnog roka bi pozitivno uticalo na vaspitanje mladih i osnažilo duh omladine koja je bila pod uticajem liberalne propagande. Bez jakog kulta vojske nema ni jake države.

Danas, istraživanja pokazuju da je 75% građana Srbije za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka. To znači da ipak nisu uspeli da uguše nacionalni ponos, i želju da se brani otadžbina. Nove generacije nacionalno svesnih Srba su uspele da ignorišu talas liberalizma sa Zapada. I nimalo uplašeni spremni su da idu u vojsku. Kao dužnost prema Srbiji.

Do uvođenja obaveznog roka, mi ćemo bodriti Srbiju, naše fudbalske vojnike koji demonstriraju ofanzivne napade nad protivnicima. Jer se oni bore… Za grb. Za zastavu. Za Srbiju.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pomoć Medicinske škole Užice štićenicima manastira Sveta Petka kod Paraćina

Oglasna Tabla

Košarkaši Slobode ubedljivi protiv Pazara

Oglasna Tabla

Zašto Fića drži cenu, a Yugo ne

Oglasna Tabla

Batut: Svaki treći srednjoškolac se kocka

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 8. decembar

Oglasna Tabla

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla