Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Да ли смо на прагу новог лека против рака

Укупно 12 пацијената је завршило терапију достарлимабом, леком који је одобрен за употребу у Сједињеним Државама и Европској унији 2021. године, и подвргнуто је праћењу од најмање шест месеци. Свих 12 пацијената имало је клинички потпуни одговор, рак је потпуно нестао.

У мањој клиничкој студији коју је спровео Меморијални центра за рак „Слоун Кетеринг“ у Њујорку, установљено је да је код свих 12 пацијента са раком ректума који су добили терапију новим леком дошло до потпуног нестанка тумора.

У раду објављеном у престижном медицинском часопису The New England Journal of Medicine, истраживачи су навели да се малигнитет више не може детектовати физичким прегледом, ендоскопијом, позитронском емисионом томографијом или ПЕТ скенирањем, или МР скенирањем. Ово показује да достарлимаб има потенцијал да буде „могући“ лек против једног од најсмртоноснијих тумора.

Ово је „нешто што се догодило по први пут у историји онкологије“, наглашава др Луис А. Диаз из Меморијалног центра за рак у изјави за Њујорк тајмс. Достарлимаб је лек направљен у лабораторији и функционише као сурогат за антитела у људском телу, тврде стручњаци.

Очекивало се да ће свих 12 пацијената који су примили овај лек морати да буде и оперисано. Међутим, сви су били изненађени када су сазнали да више није потребна терапија.

Научници и лекари су наставили да прате свих 12 пацијената месецима након примања терапије и резултат је био запањујући: Ниједан преглед ни пола године касније није показивао знаке да се тумор вратио.

Достарлимаб откључава природни имунолошки одговор организма и омогућава му да се бори с тумором

Од примања лека ниједан пацијент није ишао ни на хемиотерапију, нити на операцију.

Међутим, треба имати на уму да је испитивање спроведено на само 12 пацијената и не може се сматрати коначном истином због малог узорка, што значи да је потребно спровести студију на знатно већем броју пацијената како би се потрврдила успешност и сигурност овог потенцијално револуционарног лека.

Др Алан П. Венук, специјалиста за колоректални карцином на Универзитету у Калифорнији, рекао је да је потпуна ремисија код сваког појединачног пацијента „нечувена“. Он је ово истраживање поздравио као „прво у свету“.

Стручњаци су похвалили студију и зато што се код учесника клиничког испитивања нису појавили значајнији нежељени ефекти лека.

„Било је много суза радосница“, каже онколог др Андреа Черчек, описујући тренутак када су пацијенти сазнали да више немају рак.

Према речима лекара, пацијенти су током испитивања узимали достарлимаб сваке три недеље током шест месеци. „Важно је да су сви били у сличним стадијумима рака. Рак је био локално узнапредовао у ректуму, али се није проширио на друге органе“, додали су лекари.

ИЗВОР:РТС, NEW YORK TIMES, CNN

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА