OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Da li nam deca zbog mobilnih uređaja sve kasnije počinju da govore

 

Nekada su se roditelji takmičili u odgovorima na pitanje kada im je dete progovorilo. Danas se na to pitanje skreće pogled i menja tema. Logopedi upozoravaju da je sve više dece koja progovore tek u četvrtoj godini, a prerana upotreba mobilnih uređaja u velikoj meri doprinosi ovom problemu.

Čak 60 odsto predškolaca ima neki poremećaj govora, a sve češće je slučaj da dete sa dve ili tri godine uopšte ne govori. Razlozi su brojni, ali stručnjaci upozoravaju da u velikoj meri tome doprinosi prerana upotreba mobilnih telefona. Trogodišnja Dunja tek sada počinje da sklapa rečenice.

„U razgovoru sa drugim roditeljima, u parkiću, posle škole, koji isto imaju problem kao moja ćerka, znam da su svi bili, da kažem pod tom tehnologijom, gde su crtaći, tableti, telefoni bili konstantno uz njih. Smanjili smo. I to bih rekla svim roditeljima, da tehnologiju apsolutno, maksimalno, zabrane i da se posvete svojoj deci“, naglašava Jelena Milosavljević, Dunjina majka.

Istraživanja instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora su pokazala da dete od dve godine nekada provede i do sedam sati dnevno ispred tableta. Čak i kada jedu.

„Po svim fiziološkim paramtetrima do treće godine nijedno dete ne bi trebalo da bude ispred tableta. Ja razumem da roditelji nemaju vremena, da se deca mnogo brže nahrane uz neki crtani filim ili neku pričicu. Međutim, niti je kvalitet hrane koji primaju na taj način dobar, niti je detete svesno radnje koja se odvija u tom trenutku“, objašnjava dr Mirjana Sovilj iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

Iako vaspitačice primećuju da su ponekada deca koja rastu uz moderne tehnologije snalažljivija, mnogo je više potencijalnih opasnosti po razvoj deteta.

„Zrelost optičkog aparata do treće godine uopšte nije primerena da ono može da proprati tu rezoluciju koja je na tehničkim uređajima postignuta. Dete sužava svoje vidno polje. Dete vrlo brzo zamara, da kažem, svoj moždani sklop, postaje nervozno. Da ne govorim o tome koliko se uvlači u virtuelni svet i okolni svet ne prepoznaje“, dodaje doktorka Sovilj.

Roditelji dete vode kod logopeda obično kasno, kada je teže rešiti problem.

„Ministarstvo zdravlja je potpisalo zakon da dete već sa šest meseci treba da ima prvu posetu logopedu. Najčešće je u praksi da roditelji dovode dete sa dve ili tri godine. Međutim, ukoliko kod deteta ne vidite nikakva ustupanja u govorno-jezičkom razvoju do trećeg rođendana ne treba da posetite logopeda“, navodi logoped Ivana Lazendić.

„Evo, već tri meseca idu ti tretmani i vidi se veliki, veliki pomak. Kako u govoru, počela je da sklapa kratke rečenice, ali i otvorenija je, komunikativnija sa drugarima“, kaže majka Jelena.

Kada dete ima problem sa govorom manje kreće, nema volju da istražuje. Čuje, ali ne sluša. Nema kontakt pogledom sa okolinom i nema želju da dodiruje stvari. Sve su ovo znaci da je vreme za posetu logopedu i manje crtaća.

Izvor:RTS.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Детаљан план државне помоћи грађанима

Oglasna Tabla

До сада пријављено 944.000 младих за новчану помоћ

Oglasna Tabla

Ања Илић не иде у Пекинг

Oglasna Tabla

Толико мекани да се топе у устима: Пужићи са сувим грожђем лако се праве, а потребно вам је само 1 јаје

Oglasna Tabla

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Oglasna Tabla

Ковид боловање: – 65 одсто или цела плата? Влада каже једно, послодавац има више опција, а на крају све зависи од овога

Oglasna Tabla

Зимска служба допрла до три завејана аутомобила на Златибору

Oglasna Tabla

Време данас: Слаб снег, ветар у појачању

Oglasna Tabla

Због снега завршио на банкини

Oglasna Tabla