ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Да ли летња јесен наговештава екстремне температуре и током зиме

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић наводи за РТС да ће се тренд топлог времена задржати и у већем делу наредне седмице. Најнижа температура износиће од 7 до 13, највиша дневна од 22 до 25 степени. Указује да веза између топле јесени и екстремних ситуација у зими није доказана.

Иза нас је најтоплији септембар од када се мери температура, екстремне температуре наставиле су се и у октобру обарајући рекорде не само код нас већ и Европи и свету.

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић рекао је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да је ово веома топло време за ово доба године, заправо последица прилива веома топлог ваздуха из централног Средоземља у склопу једне широке и просторне циклонске циркулације која је захватила од Британских острва већи део западне Европе, западног Средоземља и део централне Европе.

„Дакле, у предњој страни овог просторног система долази до прилива веома топлог ваздуха и као резултат имамо и топло време и ветар који је такође једна од карактеристика данашњих дана“, каже Михајловић.

Указује да ће се топло време задржати и у већем делу наредне седмице. Најнижа температура износиће од 7 до 13, највиша дневна од 22 до 25 степени.

„Нећемо имати овако високе температуре, али просто овај тренд топлог времена ће се задржати и у већем делу наредне седмице, тако да би максимална температура у већини места била између 22 и 25 степени, уз јутарње између 7, 12, 13, што значи да ћемо уживати у топлом времену до краја октобра“, навео је Михајловић.

Говорећи о падавинама, каже да дугоручне прогнозе указују да би падавина било нешто изнад просека.

„Према дугорочним сезонским прогнозама, очекивања су да би падавина било нешто изнад просека, а та веза између топле јесени и, да кажемо, екстремних ситуација у зими није доказана, статистички не постоји, тако да не можемо извући закључак“, наводи Михајловић.

Извор: РТС

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА