ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли је Северна Кореја опасност по опстанак криптовалута

Демократска Народна Република Кореја упркос дугогодишњим оштрим међународним санкцијама, наставља са врло скупим развојем и производњом балистичких, крстарећих и хиперсоничних ракета, те увећавањем нуклеарног арсенала. До доброг дела новца за те потребе, сматра се, она долази хаковањем банака, предузећа и, у последње време, криптовалута.

Овог месеца Демократска Народна Република Кореја извршила је још једну серију тестова хиперсоничних и балистичких ракета усмерену на усавршавање технологије њиховог развоја, односно, координације деловања ракетних снага.

Док су владе у Сеулу и Токију по ко зна који пут изразиле „велико жаљење“ поводом тих за њих немилих и узнемирујућих догађаја, власти у Вашингтону припретиле су новим санкцијама, јер севернокорејске пробе представљају кршење резолуције Уједињених нација.

Питање је какве ће то санкције бити када је изоловани режим у Пјонгјангу већ деценијама под међународним санкцијама и паском САД и њених савезника, Јужне Кореје и Јапана, који непрекидно вредно мотре њене економске активности и токове новца који иду преко предузећа, дипломатских предстаништава и светских финансијских институција.

Северној Кореји су забрањивани трговина, односно, увоз и извоз свега што се на било који начин може мисаоно довести у везу са применом у војсци, замрзавани рачуни у банкама, заустављани и одузимани бродови.

Упркос свему томе, она наставља с развојем и производњом балистичких ракета свих домета, нуклеарних бомби (укључујући ту и посебно разорне хидрогенске), хиперсоничних пројектила, стационарних и покретних лансера за испоруку тих убојних средстава (точкаша, гусеничара и шинских возила, али и подморничких лансера). 

Одакле долази новац за војску?

Док се у 2016. у међународне санкције против Северне Кореје није озбиљније укључила Народна Република Кина, Пјонгјанг је приходовао неколико милијарди годишње од продаје угља, гвоздене и других руда најмногољуднијој земљи света.

Део њеног новца долази и од севернокорејских радника који живе у иностранству, углавном у Кини и Русији, и обавезно добар део својих примања одвајају за државу.

Од раније је и познато да Северна Кореја страну валуту зарађује хаковањем. Чувен је случај из 2016. када су севернокорејски оперативци након дужих темељних припрема провалили безбедносни систем централне банке Бангладеша и „очистили“ 81 милион долара.

Они су тада били на путу да украду чак 951 милион долара из рачуна те банке у САД, али су трансфере које су иницирали случајно зауставили Американци пошто се филипинска банка на коју су покушали да пребаце новац налазила у улици Јупитер у престоници Манили, а безбедносни систем америчке Федералне банке у својој бази података имао забележен ирански брод истог имена као сумњиви субјект чије трансакције треба дигитално пратити у склопу санкција против те блискоисточне земље.

Севернокорејски хакери који раде за државу на Западу су познати као „група Лазарус“ и о њима је већ написано пуно чланака, од којих су најновији они који ових дана преносе процене америчке аналитичке компаније „Чејнаналисис“ да је 2021. година била врло плодоносна за талентоване програмере наследне комунистичке деспотовине с Корејског полуострва.

Та компанија, наиме, сматра да су сајбер специјалци Ким Џонг Уна у 2021. успели да украду близу 400 милиона долара у криптовалутама, што је повећање од око 40 посто у односу на претходну годину.

Интересантно је да је само петина прихода који је група Лазарус у прошлој години стекла хакерским нападима на виртуелне валуте долази од биткоина – стручњаци америчке компаније сматрају да се на удару севернокорејских хакера нашло најмање седам криптовалута, при чему је највећа штета причињена по вредности другој светској вуртуелној валути „етер“.

По извештају Уједињених нација из 2019, Северна Кореја је разним врстама хаковања до тада укупно зарадила око две милијарде америчких долара. Када је крађа криптовалута у питању, „Чејнаналисис“ за најберићетнију годину за севернокорејске хакере узима 2018, када су они, наводно, присвојили те валуте у вредности од око 550 америчких милиона долара.  

Сматра се да тренутно у свету постоји више хиљада виртуелних валута, а њихов број, као и сама природа, то што су створене с циљем да се избегне регулација од стране држава и посредовање банака и брокера, чине праћење сајбер пљачки све тежим, ако не и немогућим. Зато је организовани сајбер криминал оно што, чини се, представља идеалан метод за заобилазак економских и финансијских санкција. 

Амерички коментатори сматрају да рањивост тих валута на пљачку, уз друштвени притисак због огромног енергетског утрошка који захтева њихово стицање, може бити оно што ће драстично оборити њихову вредност и спречити их да постану мејнстрим у трговини. По тој школи мишљења, Северна Кореја је битан фактор који својим деловањем може угрозити опстанак криптовалута. 

Извор:РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Преступне године – шта би било да их нема

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто је Тик-ток под лупом Европске уније

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шта све морамо знати о маслиновом уљу пре куповине

ОГЛАСНА ТАБЛА

Забушавање на послу све већи проблем

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када дете почиње да препознаје родитеље? Ево да ли прво разазнаје маму или тату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова уредба ЕУ – ко поправи уређај добија продужење гаранције још годину дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фејсбук напунио 20 година – како је факултетска апликација за оцењивање девојака променила свет

ОГЛАСНА ТАБЛА

Десетогодишња Сара из Трбушана има необичан хоби – једну макету фиће склапала је 25 месеци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Белоглавом супу се изгубио сваки траг у Израелу али сада је снимљен у Бугарској

ОГЛАСНА ТАБЛА