ОГЛАСНА ТАБЛА
Uncategorized

Да ли је добро да спавамо поподне? Ево шта кажу истраживања

Сигурно је прва ствар која вам пада на памет, када помислите на поподневно спавање, да на овај начин обнављате енергију коју сте изгубили у току напорног радног дана…

Постоје и други разлози због којих је поподне добро одспавати. Такође је веома важно колико времена сваки дан одвојите за поподневни сан и колико дуго сте будни у току дана.

Побољшава физичку кондицију

Има дана када се заиста осец́амо уморно. Када се тако осец́ате поподневна дремка може да вам помогне. Вероватно вец́ знате да кратка поподневна дремка може помоц́и више него спавање неколико сати након напорног дана. Зато је веома важно да поподневно спавање буде крац́е, а да током ноц́и надокнадите потебу за спавањем. Сан је веома важан за организам, нарочито за људе који се баве спортом и током дана потроше више енергије.

Спавање смањује стрес и анксиозност

Недостатак сна вас чини осетљивијим и рањивим. Да би се избегао овај проблем, обратите пажњу на поподневну дремку. Истраживање из 2012. је показало да само пола сата спавања поподне значајно смањује стрес.

Смањује апетит

Сматра се да замор повец́ава глад и апетит. То се обично дешава у поподневним сатима јер се трудите да останете будни, па пијете сок или кафу да стабилизујете ниво шец́ера у крви. Ако имате времена, одвојите 30 минута за поподневну дремку. На овај начин ц́ете поправити расположење и смањити жељу за храном.

Спавање је добро за здравље срца

Осим стреса и депресије, недостатак сна може скратити године живота, али не брините, поподневна дремка вам може помоц́и. Према истраживањима научника, најбоље је да спавате 30 минута, три пута недељно. Стрес узрокује болести срца. Због тога је веома важно да спавате поподне и опустите се.

Боља ментална и физичка активност

Можда сте приметили да људи који спавају поподне имају боље памц́ење, приправност, унутрашњу температуру и пулс. Другим речима, поподневно спавање помаже да боље учите и памтите ствари. Дакле, ако треба нешто да научите, одспавајте 60-90 минута у току дана у циљу побољшања менталне активности.

Извор: Магазин Новости/женски магазин

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Концерт бенда E-Play

ОГЛАСНА ТАБЛА

Необична зимница која се лако прави: Салата са шампињонима и киселим поврћем има одличан укус, а припрема је баш брза (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац се разнео бомбом на Железничкој станици у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

У 32. години угинуо најстарији пас на свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

У препуној башти ГКЦ-а одржано „Боемско вече“ у склопу Жестивала (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стари град у Ужицу засијао пуним сјајем, други дан „Жестивала“(ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Западна Србија против насиља – окупљање око заједничких вредности

Техномедиа у Ужицу слави други рођендан и поклања попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршни плес ужичких предшколаца на Градским тргу (ФОТО+ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА