Home / FOTO RAZGLEDNICA / DA LI ĆE UŽIČKI KRAJ OSTATI BEZ JEDINOG PREDSTAVNIKA U GUČI?

DA LI ĆE UŽIČKI KRAJ OSTATI BEZ JEDINOG PREDSTAVNIKA U GUČI?

U Guči je juče održan sastanak predstavnika predtakmičarskih centara. Kako je ranije održan sastanak predtakmičarskog Odbora, na kome je odlučeno da će se na pedest sedmom saboru trubača u Guči takmičiti 18 orkestara, pojavilo se veliko nezadovoljstvo pojedinih predtakmičarskih centara zbog kvote učesnika.

Od ove godine udvostručen je broj predtakmičarskih centara, pa je u mnogim starim centrima bio smanjen broj takmičara. Samim tim, smanjene su i kvote za Guču. Inače, na ovogodišnjem, 57. Saboru trubača u Guči takmičiće se 18 orkestara. 17 je već poznato, dok će osamnaesti orkestar biti poznat na sam dan početka takmičenja, i to iz baraža. Naime, tada će biti održano takmičenje četiri duvačka orkestra iz četiri predtakmičarska centra – Zlatibora, Boljevca, Surdulice i Prijepolja. Juče je održan sastanak u Guči, kome mediji nisu mogli da prisustvuju. Sastanku su prisustvovali presdstavnici 10 predrakmičarskih centara, a zvanično saopštenje je da je dogovor postignut.

„Postojao je Pravilnik, gledali smo matematički da se najpribližnije odradi, a da svi budu zadovoljni. Morali su se, u svakom slučaju, uvažiti i stari predtakmičarski centri, što novim centrima nije bio problem, i oni nisu imali primedbi. Tako je nađeno neko najbolje i najprihvatljivije rešenje za sve i drago mi je što su svi sa sastanka otišli zadovoljni“, kaže Nataša Majstorović, v.d. direktora Centra za kulturu opštine Lučani.

Ipak, ostala su mnoga nezadovoljstva.

„Nisam zadovoljan, jer nisu ispoštovana pravila koja su ustanovljena pre svega ovoga. Izrazio sam svoje nezadovoljstvo, ali ipak smo0 danas našli neko kompromisno rešenje. Ne kažem da je idealno, ne kažem da nije moglo biti bolje, ali možda je ovo neki kompromis i u ovom momentu, najbliže je nečemu što smo mi kao pretakmičarski centri stari, mogli da dobijemo, zbog broja orkestara koji su bili kod nas. Inače, na Zlatiboru se takmičilo šest orkestara. U Guču idu dva i jedan u baraž“, kaže Nikola Smiljanić, direktor Sportskog centra Čajetina.

I Boljevčani kažu da su imali probleme, što u opštini, što među duvačkim orkestrima, koji su se tamo takmičili.

„Razlog je taj što smo mi na našem takmičenju imali devet orkestara i kvota nam je bila tri. Sada smo dobili i zvaničnu kvotu da iz Boljevca samo dva orkestra učestvuju na takmičenju u Guči, što je potpuno nerealno, jer mi smo centar koji traje već 37 godina. A oduzeti nam kvotu tek tako, nije ni malo prijatno“, kaže Aleksandra Blagojević, direktorka TO Boljevac.

Zamenik direktora TO Kovačica, Poljo Sampor, kaže da su zadovoljni kvotom od jednog orkestra i ističe da će sledeće godine, ukoliko se u ovom predcentru bude takmičilo više orkestara, više voditi računa o kvoti za Guču.

A danas je održan i sastanak Upravnog odbora, koji je usvojio sve zaključke sa jučerašnjeg sastanka. Iz zlatiborskog predtakmičarskog centra, u baraž u Guču ide orkestar Ivana Jovanovića iz Užica.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/