Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Да ли ће се укинути закључивање оцена на полугодишту у гимназијама?

Форум београдских гимназија је указао да су оцене на полугодишту раније укинуте и у другим државама, међу којима су и земље у региону.

Форум београдских гимназија (ФБГ) упутио је данас позив Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта.

Како се наводи у саопштењу ФБГ, од Министарство просвете затражено је да до краја ове школске године предложи усвајање измене чланова тих закона који регулишу закључивање оцена на крају првог полугодишта.

„Претходна и текућа школска година показале су потпуну непредвидивост у погледу начина похађања наставе и у оцењивању ученика због сложених епидемиолошких услова. Ова неизвесност нужно је наметала и констатну јурњаву за оценама, што поништава основне принципе образовања које би требало бити усмерено ка стицању знања, а не испуњавању бирократских форми”, навели су из ФБГ.

Према њиховим речима, педагошко искуство потврдило је да закључивање оцена на полугодишту „нема нарочити значај, имајући у виду да закључена оцена са полугодишта не утиче на извођење закључне оцене на крају школске године, јер се закључна оцена на крају године изводи на основу свих добијених током школске године”, преноси Бета.

„Осим тога, истраживање које је спровео Форум београдских гимназија међу гимназијским наставницама показало је да извођење закључних оцена представља снажан психолошки притисак и то, како за наставнике, тако и за ученике”, наводи се у саопштењу

Форум београдских гимназија је указао и да је закључивање оцена на полугодишту раније укинуто и у другим државама, међу којима су и државе у региону.

„Имајући у виду наведено, у циљу растерећивања ученика и наставника, Форум очекује да Министарство просвете пажљиво размотрити наш предлог и приступи предложеним изменама”, пише у саопштењу.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому? Јефтини трикови које ћете увек користити

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нема одлагања грејне сезоне, ни рестрикција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 25. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА