OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Да ли ће се укинути закључивање оцена на полугодишту у гимназијама?

Форум београдских гимназија је указао да су оцене на полугодишту раније укинуте и у другим државама, међу којима су и земље у региону.

Форум београдских гимназија (ФБГ) упутио је данас позив Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта.

Како се наводи у саопштењу ФБГ, од Министарство просвете затражено је да до краја ове школске године предложи усвајање измене чланова тих закона који регулишу закључивање оцена на крају првог полугодишта.

„Претходна и текућа школска година показале су потпуну непредвидивост у погледу начина похађања наставе и у оцењивању ученика због сложених епидемиолошких услова. Ова неизвесност нужно је наметала и констатну јурњаву за оценама, што поништава основне принципе образовања које би требало бити усмерено ка стицању знања, а не испуњавању бирократских форми”, навели су из ФБГ.

Према њиховим речима, педагошко искуство потврдило је да закључивање оцена на полугодишту „нема нарочити значај, имајући у виду да закључена оцена са полугодишта не утиче на извођење закључне оцене на крају школске године, јер се закључна оцена на крају године изводи на основу свих добијених током школске године”, преноси Бета.

„Осим тога, истраживање које је спровео Форум београдских гимназија међу гимназијским наставницама показало је да извођење закључних оцена представља снажан психолошки притисак и то, како за наставнике, тако и за ученике”, наводи се у саопштењу

Форум београдских гимназија је указао и да је закључивање оцена на полугодишту раније укинуто и у другим државама, међу којима су и државе у региону.

„Имајући у виду наведено, у циљу растерећивања ученика и наставника, Форум очекује да Министарство просвете пажљиво размотрити наш предлог и приступи предложеним изменама”, пише у саопштењу.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужичанин Александар Васиљевић наставио традицију пливања за Богојављенски крст у Паризу (ФОТО+ВИДЕО))

Oglasna Tabla

Више од 70 милиона динара улагања у МЗ Турица

Oglasna Tabla

Идеална идеја за доручак или вечеру: Испробајте врхунску питу са спанаћем на нешто другачији начин (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

У болницама Златиборског округа хоспитализована 282 ковид пацијента

Oglasna Tabla

Време данас: Облачно уз снег и јак ветар, до 5 степени

Oglasna Tabla

Саопштење – педијатријска служба Севојно

Oglasna Tabla

Ево је: Стигла тачна одлука за школе; „Овако је најбоље“

Oglasna Tabla

Лекар у приватној ординацији не може да отвори боловање због ковида

Oglasna Tabla

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Oglasna Tabla