ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Да ли ће храна појефтинити због пада цене струје и гаса?

Прехрамбена индустрија је знатно зависна од енергената, али компаније потписују појединачне уговоре и неће се свима ова мера одмах одразити на пословање.

Српски привредници би од 1. маја, како је најављено, могли да рачунају на појефтињење гаса и електричне енергије, а да ли ће се то одразити на цене хране, још је неизвесно. Познато је да је прехрамбена индустрија високо зависна од цене енергената и да су скупи струја и гас били један од водећих разлога за поскупљење животних намирница у последњих неколико година откад траје енергетска криза. Међутим, према анкети коју је спровела „Политика”, потрошачи тешко да могу да очекују да ће цене пасти истовремено с новим обрачуном енергената. Како су нам рекли представници пекарске индустрије, гас и струја јесу важне ставке у њиховом пословању, али је проблем то што произвођачи и компаније из тог сектора потписују појединачне уговоре с дистрибутерима струје и гаса на годину, две или три.

– То значи да ако нам уговори не истичу тада када се очекује појефтињење, нећемо ни имати простора за појефтињење цена наших производа. Они који су имали среће да баш сада потписују те аранжмане моћи ће релаксираније да послују и евентуално да другачије креирају ценовнике. Још је рано говорити о томе, јер не знамо ни колико ће конкретно износити тај пад цена енергената – каже Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије.

На питање колико је ова индустрија зависна од енергената он каже много – гас им је неопходан за индустријске пећи, струја за производњу и гориво за транспорт. И у месној и индустрији млека кажу да су енергенти велико финансијско оптерећење за њихову производњу. То су системи (кланице и млекаре) које троше много топле воде, али такође то су компаније које су потписивале појединачне уговоре, па је и ту питање када којој од њих уговор истиче. Они у овој индустрији не верују да ће ово довести до неког значајнијег појефтињења.

– Не верујем да ће неко да смањи цену производа зато што је струја појефтинила. Требало би питати и трговце да ли ће и они да смање марже уколико произвођачи смање цене. Иначе, после најава из „Електропривреде Србије” да се мења методологија обрачунавања цене по којој се електрична енергија продаје привреди, дошла је и најава из Владе Србије да ће мањи трошак компаније из истог разлога имати и за гас.

Извор: Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА