ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

Јаја су лајтмотив васкршњих празника, па није изненађење да им цена управо у овом периоду скочи. Просечна цена јајета је у јануару ове године била 22,90 одсто, што је за 10 одсто више него ранијих година. На пијацама и у маркетима се цена јаја креће у распону од 12 до 25 динара.

Паковање јаја од 10 комада кошта у просеку од 150 до 235 динара, док се картон са 30 комада у трговинским ланцима може наћи по цени од око 450 динара.

Агроекономиста Милан Простран је недавно истакао да је поскупљење током празника може да буде од 10 до 30 одсто, али је краткотрајно и обично траје око седам дана и брзо спласне након празника.

Цена јаја у супермаркетима

Цена јаја се формира на основу величине и категорије, али врло често се и локација продајног објекта одражава на цену.

10 јаја С класе се може у маркетима наћи за 199 динара, а паковање од 30 комада за око 419 динара. Јаја ове категорије су се претходне недеље на пијацама могла купити за око 20-22 динара.

Пакет од 10 комада јаја М категорије се краћу у ценовном распону од 149 динара до 224,99 динара. Паковање од 30 комада кошта од 449 до 619 динара. Гледајући цену по комаду, на пијаци у Чачку се јаје ове величине могло купити по цени од 17 динара, па до 25 динара по комаду, на пример, на пијаци у Лозници.

Најнижа цена јаја Л класе, односно пакет од 10 комада, кошта око 169 динара па ве до 234,99 динара. У познатим трговачким објектима 30 комада се може наћи за 419 динара. Широм Србије се цена ових јаја кретала од 19 до 24 динара, с тим што је нека просечна цена 23 динара.

Јаја XЛ величине коштају од 18 динара па све до 32 динара, док се 10 комада у маркетима може пазарити за око 269-279 динара, што показује претрага најактуелнијих ценовника на интернету.

Расту цене јаја у свету

Просечна цена десетак великих јаја А класе, била је 3 долара у фебруару, према најновијем индексу потрошачких цена, у односу на око 2 долара колико је била у јесен. Иако су цене јаја пале са рекордних 4,82 долара у јануару 2023. – након што је раширена епидемија птичијег грипа опустошила фарме у претходној години – сада су на највишем нивоу од априла 2023.

Cal-Maine Foods, највећи амерички произвођач јаја, саопштио је раније ове недеље да је убио око 1,6 милиона кокоши и 337.000 пилића након што су неки били позитивни на „високо патогени птичији грип“ у једном од погона компаније у Тексасу, рекао је Цал-Маине. Они продају неке од најпознатијих брендова. Пошто су цене јаја достигле рекорд почетком прошле године, Цал-Маине, који контролише око 20 одсто тржишта, неколико месеци касније је известио да се његов приход удвостручио, а профит порастао за 718%.

Извор: Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)